Dostupni linkovi

Za sada ništa od evropskog demarša


„Svaki jednostrani pristup, bez pune saradnje sa međunarodnom zajednicom, bez dijaloga sa Beogradom i između crnogorske vlasti i svih opozicionih partija i dužnog obzira prema pitanjima regionalne stabilnosti, imao bi ozbiljne negativne posljedice na buduće aspiracije Crne Gore ka evroatlantskim integracijama“, kaže se u nacrtu demarša koji bi evropska Trojka trebalo da uruči crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću prvom prilikom u Podgorici, objavile su podgoričke „Vijesti“, navodeći da su imale uvid u nacrt dokumenta.

Uz ocjenu da neće prihvatiti ishod jednostranog referendumskog procesa, Evropska unija će pozvati crnogorske vlasti da poštuju i primjene eventualne preporuke relevantnih međunarodnih institucija u vezi sa referendumskim standardima i da se zato uzdrže od akcija u vezi sa referendumom dok se ne dođe do potpunog pojašnjenja. „Vijesti“ navode da je ovaj tekst prezentovan na sastanku u Londonu 26.oktobra kojem su, pored diplomata Velike Britanije, Austrije i Finske, prisustovali i predstavnici ostalih članica Kontakt grupe, te da su mu prethodili tehnički razgovori sa Venecijanskom komisijom i OEBS-om.

Komentarišući ovu najavu, visoki funkcioner Demokratske partije socijalista Dragan Kujović kaže da, ukoliko je tačno da će Evropska unija uslovljavati crnogorsku vlast, onda će crnogorska vlast, kako je rekao, staviti interese Crne Gore i njenih građana ispred ostalih interesa:

„A stvarni interes Crne Gore jeste da odluči o sopstvenom državnom statusu. Tim prije što taj čin ne ugrožava ničije interese niti u regionu, niti u Evropi. Dokumenti koje smo potpisali zajedno sa predstavnikom Evropske unije neobavezuju samo nas, nego i Evropsku uniju da poštuje preuzete obaveze, što podrazumijeva i obavezu da poštuje suverena, legitimna i neotuđiva prava naroda Crne Gore“.

Na drugoj strani, funkcioner opozicione Narodne stranke Dragan Šoć smatra da kako se približava početak razgovora o pridruživanju i pregovora o Kosovu Evropska unija je sve jasnija i izričitija u svom stavu prema referendumu u Crnoj Gori:

„Očigledno je da je Đukanović potcijenio Evropsku uniju, jer je ignorisao dosadašnja relativno blaga diplomatska upozorenja i kad su oni shvatili da imaju posla sa nedokazanim političarem prešli su na krajnje otvorene stavove. Ovo što smo danas pročitali, naravno, nije ništa novo. Sve se ovo može naći u Ustavnoj povelji u dosadašnjim iskazima Evropske unije, ali najljepša stvar u svemu tome je što je na sve to Milo Đukanović pristao. On je čovjek koji je potpisao i Beogradski sporazum i prihvatio Ustavnu povelju u njene izmjene i sve posljedice u referendumskom procesu“.

U nevladinoj organizacijji Grupa za promjene ne žele da komentarišu najavljeni dokument iz Brisela, dok ne budu imali uvid u originalni tekst nacrta demarša crnogorskim vlastima, a, takođe, iz Socijaldemokratske partije je rečeno da će komentarisati dokument kada bude dostupan. Funkcioner Socijalističke narodne partije Dragiša Pešić kaže da najavljeni dokument potvrđuje najavljene stavove ove stranke:

„Ozbiljno je razmišljanje da u Crnoj Gori ulazimo u jednu veoma turbulentnu fazu i vrlo simptomatičnu sa stanovišta epiloga ukoliko vlast nastavi ovim načinom i ovim tokom koji je započet u Crnoj Gori i smislu eventualnog rješavanja državno pravnog statusa“.

****

On navodima iz „Vijesti“, razgovarali smo i sa Dragišom Burzanom, ambasadorom Srbije i Crne Gore u Londonu.

Ambasador Srbije i Crne Gore u Londonu Dragiša Burzan potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da je u Londonu održan sastanak Kontakt grupe pod pokroviteljstvom Velike Britanije, kao predsjedavajućeg Evropskom unijom. Međutim, prema njegovim nezvaničnim saznanjima, crnogorski referendum nije bio glavna tema. Ambasador Burzan kaže da su njegova saznanja nešto drugačija od onoga što je objavljeno u „Vijestima “, dodajući ipak da je riječ o stavu kojeg će zauzeti Evropska unija.

BURZAN: Prije svega, demarš je teška riječ i mislim da se radi o stavu koji će Evropska unija uzeti povodom referenduma u Crnoj Gori. To je sasvim sigurno. Činjenica da je održan sastanak Kontakt grupe u Londonu i da je na tom sastanku, naravno, ramatran čitav Balkan i njegova stabilnost i u tom kontekstu i posebna pažnja data pitanju Kosova, ali dodirnuta je i Crna Gora. Ono što je činjenica, takođe, da su to sve zatvoreni sastanci, da sve informacije koje dolaze su indirektne. Moja saznanja su nešto drugačija nego što su saznanja „Vijesti“, odnosno ja ne vidim nijedan poseban razlog da bi jedan takav sastanak, odnosno njegov ishod izazvao neko veliko uzbuđenje u Crnoj Gori. Zna se kakav je stav Evropske unije, zna se kakva je praksa održavanja referenduma u Evropi i da se prema Crnoj Gori neće izaći sa bilo kakvim specijalnim zahtjevima u smislu legislature referenduma i mislim da će biti određenih razgovora oko uklapanja planova Crne Gore u sve ono što su planovi Evropske unije. To što je sastanak održan u Londonu je stvar činjenice da je Velika Britanija predsjedavajući Evropske unije i mislim da ja o tome nemam ništa posebno mnogo da kažem, osim da upozorim da je sve ovo jedan proces u kome treba imati strpljenja i da ima raznih inicijativa, ima raznih pogleda na crnogorsku stvar, ali mislim da ćemo do kraja decembra ipak znati kompletan odnos Evropske unije i Kontakt grupe.

RSE: Pošto ste rekli da su Vaše informacije znatno drugačije, a nijeste nam rekli koje su to informacije, možda ne možete ili ne želite, da li to znači da ne vjerujete da će u konačnom ovaj dokument izgledati ovako?

BURZAN: Ja ponavljam da su to zatvoreni sastanci, da su sve informacije indirektne, da je prilično nemoguće za jednog diplomatu govoriti kategorično o nekim stavovima, ako nije na direktnom izvoru informacija što nije moguće u okviru Kontakt grupe i mislim da to što je dozvoljeno medijima nije dozvoljeno diplomatama. Ja ne tvrdim ništa kategorično u tom smislu, samo tvrdim da su moje informacije u par važnih aspekata drugačije, ali ne mogu da kažem koje su to informacije, to ne bi bilo u skladu sa mojom pozicijom ovdje u Velikoj Britaniji.

RFE: Koliko će ovaj dokument kada bude konačno završena njegova verzija biti obavezujući?


BURZAN: Naravno, dokumenti Evropske unije su obavezujući, s obzirom da mi participiramo već u procesu stabilizacije i asocijacije i Crna Gora tu ima sasvim svoju poziciiju i jasan odnos prema Evopskoj uniji. Naravno, Crna Gora ima jasan odnos prema svojoj državnosti i mislim da nešto što ja doživljavam kao psihološki pritisak teško može biti formulisano u smislu nekih naglašenih jasnih i preciznih pritisaka, s obzirom na prostu činjenicu da bi to bio jedan jako veliki presedan u odnosima Evropske unije prema onim državama koje treba da postanu njene članice.
XS
SM
MD
LG