Dostupni linkovi

Francuska u plamenu


Pariška predgrađa su nadlijetali policijski helikopteri, više od četiri tisuće policajaca je bilo na terenu, no paleži i izgredi su nastavljeni, čak i u većem opsegu nego proteklih dana. Jedan šezdesetogodišnjak, koji je premlaćen u petak ispred svoje kuće u pariškom predgrađu u Stains, umro je od zadobivenih ozljeda. Ranjeno je 29 policajaca. Više od 400 izgrednika je uhapšeno, uglavnom mladih između 14 i 25 godina, i to iz afričkih imigrantskih obitelji. Gorjelo je u Parizu, ali i u gradovima širom Francuske.

Francuski predsjednik Jacques Chirac izjavio sinoć da je prva i najvažnija zadaća njegove vlade očuvanje javnog reda i mira. Dodao je kako se stvari mogu rješavati samo u međusobnom poštovanju i u jednakim mogućnostima za sve. ''Odlučni smo ići tim putem i pojačati napore kako bi nastavili s pokrenutim reformama. Uvjet je uspostava sigurnosti i javnog reda.''

Francuski premijer Dominique de Villepin izjavio je da će vlada ubrzati pravosudne postupke protiv svih koji sudjeluju u neredima, te da će snage sigurnosti biti pojačane gdje god to bude potrebno.

Neven Šimac, koji već godinama živi u Francuskoj, ekspert Evropske komisije za pomoć zemljama koje se priključuju Evropskoj uniji, govori o socijalnim i psihološkim uzrocima posljednjih zbivanja u Francuskoj. On ističe kako je riječ o drugoj, pa čak i trećoj generaciji imigranata iz afričkih zemalja i država Magreba koji se nisu uspjeli integrirali u francusko društvo:

''Oni su na margini i na rubu. Manjim dijelom su sami sebe isključili, ali većim djelom ih je isključio sustav koji ih nije uspio asimilirati. Njih se getoiziralo i gurnulo u predgrađa gdje se polako razvila jedna kultura nekažnjivosti.''

Mogu li se ovi nemiri prenijeti i na neke druge evropske zemlje u koje se posljednjih desetljeća doselio veliki broj imigranata?

''To je vrlo teško predvidjeti, ali sve ukazuje na to da neće do smirivanja doći brzo i da će sve države, u kojima se to dogodi, imati teškoća oko suzbijanja te vrste nereda i kriminala, upravo zato jer će stalno nad njihovom glavom visjeti moć ucjene da se radi o rasističkim reakcijama. U reakciji policije u Francuskoj već je bilo izraza rasizma. Nasilje će povećati rizik da pređe iz Francuske u druge zemlje po logici oponašanja, ili po logici subverzija. Rizik je vrlo veliki.''

Agencije javljaju da je noćas zapaljeno nekoliko automobila u Berlinu, također u četvrtima u kojima žive siromašni imigranti.

Iako njemački dužnosnici odbacuju povezanost sa zbivanjima u Francuskoj, i predstavnici aktualne i buduće vlade ističu kako je potrebno bolje integrirati imigrante u njemačko društvo. Glasnogovornik odlazećeg premjera Schoroedra ističe da valja izbjeći prerane zaključke i nagađanja da bi se slično moglo dogoditi u Njemačkoj. Budući ministar Unutarnjih poslova, Schoebel, upozorava da Njemačka nije radila gigantska predgrađa u kojima je smještala doseljenike, kao što je bio slučaj s onima u Francuskoj. No, u svakom slučaju, podsjeća se da novi Zakon o imigrantima, koji stupa na snagu od nove godine, zahtjeva od svih koji dolaze u Njemačku punu integraciju u društvo, pohađanje tečajeva njemačkog jezika i kulture.

I u Bruxellesu, u blizini glavne željezničke stanice, također je izgorjelo nekoliko automobila. Vlasti ističu da ne vjeruju da ovi događaju imaju veze s nemirima u Francuskoj.
XS
SM
MD
LG