Dostupni linkovi

Pretnje neće uticati na pregovore


Oružane grupe koje se kriju iza patriotizma su samo kriminalne grupe koje ne mogu da utiču na proces razgovora o statusu Kosova, izjavio je komandant Kfora, general Đuzepe Valoto. Komandant mirovnih snaga je to rekao u italijanskoj bazi u Belom Polju kod Peći, gde je održana ceremonija povodom Nacionalnog praznika ujedinjenja italijanske vojske.

General Valoto je ocenio da je ukupna bezbednosna situacija na Kosovu mirna te da razne oružane grupe ne mogu uticati na bezbednost:

“Radi se o kriminalnim grupama koje se kriju iza zastave patriotizma, a istina je da time ne rade ništa za dobrobit naroda Kosova.”

Grupa koja sebe naziva “Vojska za nezavisnost Kosova” je nedavno, putem elektronske pošte objavljene u štampi, zapretila liderima da će ih “neprijatno iznenaditi’ u slučaju da ne proglase nezavisnost. Istovremeno, štampa piše kako su u pojedinim delovima Kosova primećeni ljudi sa maskama koji zaustavljaju civilna vozila.

Povodom toga, komandant Kfora kaže da je istraga u toku. General Valoto ističe da takve grupe ne mogu ugroziti mir i stabilnost, kao ni proces razgovora o budućem statusu Kosova:

“Ne verujem da te grupe mogu dovesti u rizik proces. Smatram da su članovi pregovaračkog tima Kosova dovoljno mudri da shvate da takvi događaji ne mogu uticati na strateško pitanje kao što je status.”
XS
SM
MD
LG