Dostupni linkovi

PARIZ / ZAGREB / MOSTAR


Međunarodna organizacija "Reporteri bez granica" izrazila je žaljenje zbog presude kojom je pisac Predrag Matvejević osuđen u sredu, 2. novembra u Zagrebu na pet meseci zatvora, uslovno na dve godine, zbog klevete i uvrede izrečenih, prema presudi na račun pisca Mileta Pešorde u tekstu "Naši talibani" objavljenom pre četiri godine u dnevniku "Jutarnji list".
Nezadovoljstvo presudom je izrazilo i Hrvatsko novinarsko društvo.
Predsednik Vlade Hrvatske Ivo Sanader je izjavio da kao premijer ne želi da komentariše presudu kako se ne bi mešao u rad pravosuđa, ali da je kao član Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog PEN-a "duboko uveren" da je "neprihvatljivo da se danas donose takve presude protiv pisaca".
Mostarska nevladina organizacija "Centar za mir i multietničku saradnju" je saopštila da je šokirana presudom izrečenom počasnom članu Upravnog odbora tog centra zbog "navodne klevete i uvrede jednog minornog hercegovačkog pesnika".
"Jedan od najpoznatijih intelektualaca sa prostora bivše Jugoslavije i dobitnik velikog broja uglednih međunarodnih priznanja za svoj intelektualni i društveni angažman, osuđen je zbog javnog iznošenja mišljenja o ljudima i događajima koji su umnogome odredili tok ratnih zbivanja na prostorima bivše Jugoslavije, stoji u saopštenju Centra.
XS
SM
MD
LG