Dostupni linkovi

Predrag Strugar o ubistvu Albanaca


Predrag Strugar, sin haškog osuđenika generala Pavla Strugara, potvrdio je u izjavi za Radio Slobodna Evropa da je bio komandant bataljona Vojske Jugoslavije, u čijem je sastavu bila jedinica rezervista koja se smatra odgovornom za incident u Kaluđerskom lazu, u kome je 18. aprila 1999. godine ubijeno šest izbjeglica sa Kosova: dvoje djece, jedna žena i tri muškarca. Strugar tvrdi da o tom slučaju ne zna ništa detaljnije osim zvanične vojne verzije u kojoj se navodi da se Vojska u Kaluđerskom lazu obračunavala sa albanskim teroristima:

"U vezi tog incidenta, znam da je rađena istraga i vojnih i civilnih organa bezbednosti i da je ustanovljeno da je bilo na tom prelazu nekih borbenih dejstava, da je u tim borbenim dejstvima došlo do stradanja nekih civila. Niti sam tada bio pozivan na neki razgovor od organa koji su ispitivali slučaj, niti nešto više mogu da vam kažem. To je ono što su svi znali u to vreme i više od toga ne znam ništa. O tome se možete raspitati kod organa koji su radili uviđaj na licu mesta i ispitivala aktere incidenta."

Strugar napominje da nije imao razloga da sumnja u izvještaj vojnih istražnih organa i da je i danas raspoložen da pomogne koliko može u rasvjetljavanju tog slučaja:

"Sve što budem mogao da kažem i da pomognem u rešavanju tog incidenta, ja stojim na raspolaganju i organima Crne Gore i organima bezbednosti Vojske. U to vreme, niko me ništa nije pitao o tome, niti posle toga."

RFE: A, da li su Vama lično poznata imena ljudi koji su bili u jedinici koja je odgovorna za ovaj incident?

STRUGAR: Ne, ne. To je u službenoj beležnici. Pretpostavljam da oni imaju u svojim, tamo papirima, kada su na licu mesta radili uviđaj i kada su ispitivali. Pretpostavljam da su razgovarali sa svim ljudima koji su bili prisutni.

On tvrdi da se na terenu nije ponašao samoinicijatvno i da je ljude raspoređivao u skladu sa instrukcijama svojih pretpostavljenih:

"Komandantu brigade je pretpostavljen komandant bataljona."

RFE: Ko je to bio, po imenu?

STRUGAR: Pa, bio je, komandant brigade Stanković... Stanković Slavoljub.

Na pitanje: da li i pored toga osjeća grižu savjesti, jer su u zoni njegove neposredne odgovornosti pobijeni nevini civili, uklučujuci ženu i djecu, Strugar kaže:

"Svako ko je učestvovao u ratu, kao aktivni učesnik svih događanja i milih i nemilih, sigurno da ima odgovornost, neku moralnu, zbog izgubljenih života. A, da li su to oficiri i vojnici ili su to civilna lica, u svakom slučaju, da svaki čovek koji je normalan, oseća tragičnost svih tih događanja i izgubljenih života, ali pošto ja lično nisam odgovoran za taj incident... Znate, čitav rat je bio tragičan, isto osećam koliko i Vi.”

Podsjetimo, u tom rejonu Kaluđerskog laza, Gornjih Bukelja i Dacića 1999. godine tokom NATO intervencije, prema dosadašnjim podacima, ubijena je 21 osoba od strane pripadnika i rezervista Vojske Jugoslavije. Riječ je o civilima koji su pokušali da sa Kosova preko graničnog prelaza Kula izbjegnu u Crnu Goru.

Načelnik Druge armije Vojske Jugoslavije koja je komandno pokrivala Crnu Goru u to vrijeme, bio je general potpukovnik Milorad Obradović, koji je podgoričkom "Monitoru" izjavio da se ne sjeća najbolje svih pojedinosti oko tog slučaja, ali da se, koliko pamti radi o "bezazlenom incidentu". On je pojasnio da je komandna odgovornost, preko njega išla ka komandantu podgoričkog korpusa Savu Obradoviću, sve do komandanta bataljona Predraga Strugara u čijoj je zoni djelovanja bio Kaluđerski laz. Uviđaj oko incidenta, prema kazivanju Obradovića, nadgledali su tadašnji načelnik štaba Druge armije Jagoš Stevanović i bezbjednjak Radosav Tadić. Vojska prvih 24 sata nije dozvoljavala crnogorskoj policiji pristup na mjesto zločina.

Podsjetimo: povodom ubistva 21 civila u pograničnom pojasu sa Kosovom, crnogorski komitet pravnika za ljudska prava iz Rožaja, podnio je maja ove godine, krivičnu prijavu državnom tužiocu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Advokat Velija Murić:

"Podnio sam krivičnu prijavu protiv tadašnjih pripadnika Vojske Jugoslavije, odnosno, pripadnika Podgoričkog korpusa zbog ubistva, prema do sad prikupljenim podacima, dvadeset civilnih lica. Mada sam čvrsto uvjeren da MUP Crne Gore i Tužilaštvo raspolažu sa sudsko-medicinskom dokumentacijom o izvršenim zločinima i o konkretnim podacima o pripadnicima vojne jedinice koja je izvršila taj zločin. O našoj prijavi još nije donijeta tužilačka odluka."

Crnogorska policija i državno tužilaštvo nijesu se oglašavali ovim povodom. U međuvremenu, tri porodice ubijenih albanskih civila, podnijele su Osnovnom podgoričkom sudu tužbu protiv Vojske Srbije i Crne Gore i crnogorske policije za nadoknadu štete u visini od pet miliona eura.
Advokat Velija Murić:

"Osnov za podnošenje tužbi protiv Vojske Srbije i Crne Gore nalazimo u nedozvoljenim radnjama koje smo kvalifikovali kao ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a protiv Republike Crne Gore, odnosno, MUP-a Crne Gore, osnov vidimo u nečinjenju, tačnije zbog toga što u to vrijeme nije vršio Ustavom i Zakonom propisane obaveze zaštite slobode i prava građana."
XS
SM
MD
LG