Dostupni linkovi

A što baš njihov?


Bosna i Hercegovina bi, prema najavama Evropske komisije, 12. decembra trebala dobiti zeleno svjetlo za početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju evropskoj porodici. S Evropskom unijom trebalo bi pregovarati osam timova, koji će imati zadatak da analiziraju situaciju u pojedinoj oblasti i pripreme upute za glavnog pregovarača.

Parlamentarne stranke i predsjedavajući Vijeća ministara BiH su se složili oko kvaliteta koje bi glavni pregovarač trebalo da ima. Generalni stav je da glavni pregovarač bude najbolja osoba. No, nakon prijedloga predsjedavajućeg Vijeća ministara, Adnana Terzića, najbolja osoba je iz RS-a:

“Ja sam definitivno ohrabren da imamo polazne pozicije ovakve. Nadam se da će svi ostali politički subjekti u BiH u ovome prepoznati boljitak, a ne neke zamke i iskušenja, kao što se obično u političkom životu u BiH dešava.”

Republika Srpska ozbiljno je shvatila Terzićeve najave i već sastavila listu potencijalnih kandidata. Ime glavnog pregovarača će, kako najavljuje predsjednik RS-a, Dragan Čavić, biti poznato za nekoliko dana, a među kandidatima su: Đorđe Lajšić, nekadašnji ministar industrije i energetike RS-a, Svetlana Cenić, ministrica finansija RS-a, Jugoslav Jovičić, bivši ambasador BiH u Švicarskoj, te Igor Davidović, bivši bh. ambasador u Vašingtonu. Davidović je za sada i najozbiljniji kandidat, oko kojega, čini se, postoji puni konsenzus u oba entiteta. Zlatko Lagumdžija:

“On je čovjek koji ima i tehnokratske i makroekonomske i diplomatske performanse koje ga kvalifikuju za taj posao. I ukoliko bi on i bio kanditat, on bi imao u potpunosti moju podršku. Igor Davidović je osoba koja je kao nacrtana za ovaj posao.”

Lagumdžijino mišljenje dijeli i predsjedavajući Zastupničkog doma državnog parlamenta BiH i član Glavnog odbora SNSD-a, Nikola Špirić:

“Gospodin Davidović u Vašingtonu nije predstavljao RS nego BiH. Dakle, to je jako bitno - da postoji integralan čovjek, jer je ovo put države BiH ka Evropskoj uniji.”

Umjesto stručna, entitetska preporuka za glavnog pregovarača prijeti da stvori nove podjele, smatra Lamija Tanović, predsjednica Liberalne demokratske stranke:

“Mi napravimo utakmicu, onda počnemo navijati: hoće li naš čovjek ili će njihov čovjek? Niko ne priča o timu. Važan je tim koji pregovara, važne su reference pregovarača. A kod nas je zasad važno samo da li dolazi iz ovog ili onog entiteta. To ponovo na scenu dovodi naše podjele.”

U balkansku igru „a što baš njihov“ uključio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Ivo Miro Jović, koji je izjavio kako je logično da na tom mjestu bude Hrvat, jer su Hrvati tradicionalno evropski opredijeljeni. Kako se polemika o glavnom pregovaraču počela zahuktavati, može se očekivati da će se i pri formiranju timova za pregovaranje glavna preporuka umjesto stručnosti biti nacionalna pripadnost. Ali, mjesto prebivališta članova tima i nacionalnost Evropi nisu nikakva preporuka.
XS
SM
MD
LG