Dostupni linkovi

Moguća zaštita od raka grlića materice


Grupe koje se bore za zaustavljanje širenja raka s nestrpljenjem očekuju masovnu proizvodnju vakcine koja bi, po njihovom mišljenju, trebala ući u preventivnu, odnovnu zdravstvenu zaštitu, specijalno za djevojčice na ulasku u pubertet. Upravo zato što bi vakcina štitila od virusa koji se prenose seksualnim kontaktom, mnogi konzervativci upozoravaju da se time šalje i dodatni poticaj za intimne odnose prije stupanja u brak. Nekoliko takvih grupa koje promoviraju apstinenciju susrešće se ove sedmice kako bi predložili zvaničnu politiku upotrebe vakcine protiv raka. Nažalost, mnogi društveno konzervativni pokreti značajno su ojačali po okriljem administracije Georga Busha, tako da će bivši članovi grupe Focus on the Family igrati najvažniju ulogu prilikom savezne rasprave o upotrebi vakcine.

Od raka grlića materice godišnje samo u SAD oboljeva 10.000 žena, od kojih više od 3.700 umire. Vakcina garantuje 100-postotnu zaštitu od dobijanja virusa Papilloma, koji je podloga za dobijanje raka grlića materice i uterusa samog. Farmaceutska industrija Merck and CO planira krajem ove godine uputiti zahtjev Odjelu za hranu i lijekove da odobre upotrebu vakcine. Istraživači su došli do rezultata da vakcina najbolje djeluje u periodu predpuberteta, prije nego djevojčice postanu seksualno aktivne. Serum je u prvom redu pripravljen za ženski dio populacije, ali može se koristiti i kod dječaka kako bi se ograničilo širenje virusa. Ukoliko zaista želite smanjiti broj oboljelih od raka materice i učiniti to najbrže što je moguće, onda omogućite vakcinaciju što prije, kaže potpredsjednik Merck and CO, Mark Feinberg.

Najefikasniji način bio bi uvođenje ove vakcine na listu obaveznih u školskom periodu, kaže on. Ovaj stav podržavaju stručnjaci za bolesti raka i udruženja žena. Konzervativci pozdravljaju pronađenu vakcinu, ali se protive njenom stavljanju na listu obaveznih.

Mi se bojimo da bi na taj način teenagerima bila poslana poruka – evo sada slobodno možete uživati u sexu, kaže Reginald Finger, ljekar i član konzervativne grupe Focus on the Family:

„Razgovarao sam s ljudima koji tvrde da će to minirati njihova nastojanja da među mladima prošire seksualnu apstitenciju prije braka.“

Roditelji su ti koji bi trebali odlučiti: vakcina ili ne. Uostalom, mnogi od njih misle da je apstinencija bolja alternativa od vakcine, dodaje on. Na sve ove priče konzervativnih američkih udruženja, Alan Kaye, direktor Nacionalnoe lige za borbu protiv raka materice kaže kako se vakcina može usporediti s sigurnosnim pojasem u automobilu:

„Ako prikopčate sigurnosni pojas u svom autu, ne znači automatski da predviđate saobraćajnu nesreću."
XS
SM
MD
LG