Dostupni linkovi

Lideri se moraju ujediniti


Od Kosova se puno očekuje i zato je neophodno da se lideri ujedine oko ideja i predloga i da ne nanose štetu procesu priprema za status, izjavio je šef američke kancelarije u Prištini Filip Goldberg (Philip). Američki predstavnik na Kosovu je to izjavio komentarišući poslednja neslaganja u pregovaračkom timu Prištine:

“Nadamo se i verujemo da ta neslaganja neće naneti štetu procesu. Smatramo da je vreme da se ljudi ujedine oko ideja i predloga, kako bi se išlo napred.”

Goldberg se sastao sa predsednikom Skupštine Kosova Nedžatom Dacijem, nakon što su ispoljena neslaganja unutar pregovaračkog tima Prištine. Koordinator radnih grupa za pripremu razgovora o političkom statusu Kosova Bljerim Šalja izjavio je da u pregovaračkoj grupi Prištine Vlada potpuni zastoj za šta je okrivio predsednika Skupštine Dacija i predsednika Demokratske partije Kosova Hašima Tačija.

Izjave o neslaganjima, koja se uglavnom odnose na pitanje članova radnih grupa, pojavile su se nakon prošlonedeljnog sastanka pregovaračkog tima. Daci, a ni ostali članovi pregovaračke grupe, danas nisu iznosili svoje stavove povodom toga. Skender Hiseni (Skënder Hyseni), politički savetnik predsednika Rugove, izrazio je uverenje da se radi o trenutnim neslaganjima:

“Ne verujem da će ta neslaganja moći da dovedu u rizik čitav proces i nadam se su ona trenutna.”

Hiseni je pozvao članove grupe da poštuju poverljivost sastanka:

“Potrebna je poverljivost s obzirom da ulazimo u veoma kritičnu fazu za Kosovu, posebno kada su u pitanju strategija i eventualni pregovori.”

Prema rečima Filipa Golberga, Kosovo se nalazi u fazi kada je neopohodno jedinstvo političkog faktora:

“Ulog za Kosovo je veoma visok, stoga je od suštinske važnosti da lideri deluju jedinstveno.”
XS
SM
MD
LG