Dostupni linkovi

Neprihvatljiv dijalog o referendumu


Pojašnjavajući zbog čega će u naredna dva dana Srpska narodna stranka ponuditi ostalim političkim subjektima ugovor u kome će se stranke obavezati da neće ući u razgovore sa vladajućom koalicijom o održavanju referenduma, potpredsjednik Partije, Goran Danilović kaže da se time neće pristati na izdiktirane uslove za referendum. Time se, prema Daniloviću, isključuje mogućnost razgovora sa korumpiranim režimom o referendumu, jer za njegovo održavanje ne postoje elementarni standardi. Na pitanje: zašto je potrebno potpisivanje ugovora, s obzirom da su prethodno svi politički subjekti koji se zalažu za Zajednicu saopštili da neće ulaziti u razgovore o referendumu, Danilović kaže:

"Treba poslati poruku našem biračkom tijelu i međunarodnoj zajednici da smo odlučni da ne ulazimo u pregovore o najznačajnijem, sudbonosnom pitanju za naš narod i za našu državu, sa ljudima koji su korumpirani i kriminalizovani i samim tim imaju korumpiranu i kriminalizovanu vlast. Hoćemo da stavimo na papir vlastite potpise i da kažemo da niko od nas ne želi i neće davati legitimitet takvoj vlasti? Ukoliko bude onih koji se budu vajkali i ne budu željeli tu preciznu formulaciju da ispoštujemo, dakle, nije to nikakvo uslovljavanje niti zalaženje u programske karakteristike drugih partija, mislim da će gradjanima Crne Gore, nakon toga, biti sve jasno."

Miomir Vojinović, portparol najjače opozicione stranke, Socijalističke narodne partije, kaže da ta stranka neće ulaziti u direktan dijalog sa vladajućom koalicijom o referendumu, ali je istovremeno rekao da je za Socijalisticku narodnu partiju predlog Srpske narodne stranke neozbiljan:

„Predlog da se opozicija sastane i to pismeno potpiše, ne smatram ni ozbiljnim ni dobronamjernim. SNP je do sada bila i biće čvrsta u odbrani državne zajednice i u borbi protiv Mila Đukanovića i aktuelne vlasti. Svi oni koji nijesu u sebe sigurni, da će na tome istrajati, neka što se nas tiče međusobno potpisuju jednu takvu vrstu sporazuma.“

Opoziciona Narodna stranka će ispoštovati do kraja već postojeći politčki stav da nema razgovora sa vladajućom koalicijom o održavanju referenduma, bez obzira na ugovor koji će ponuditi Srpska narodna stranka, kaže funkcioner Dragan Šoć:

"Imali smo mi i ranije potpisanih ugovora, pa ih nijesu poštovali. Nijesam siguran da bi ovaj doprinio nečemu bitnom, novom, ali na kraju krajeva, to je stvar o kojoj bi odlučili organi Narodne stranke. Ne bi to ništa bitno promijenilo na političkoj sceni Crne Gore, jer Brisel jednako neće taj referendum, kao i opozicija. Dakle, u toj situaciji, jedinstven je stav crnogorske opozicije i Brisela kada se radi o referendumu. Oboje ocjenjujemo da je to izuzetno opasno po stabilnost Crne Gore i regiona."

Potpredsjednica Demokratske srpske stranke Simonida Kordić očekuje da Srpska narodna stranka dostavi predlog ugovora toj partiji, nakon čega će najviši organi odlučiti da li će biti prihvatljiv:

"Mi smo, kao i uvek, bili za to da podržimo zajedničko delovanje opozicije i posebno u pitanjima koja su od krucijalnog značaja za državni status, kao što je pitanje održavanja plebiscita. Do sada nismo dobili direktno i zvanično nacrt tog teksta ili predloga Srpske narodne stranke i čim taj dokument dobijemo, organi naše stranke će o tome i formalno odlučivati."

Visoki funkcioner Demokratske partije socijalista i član Pokreta za nezavisnost Dragan Kujović ne vjeruje da će opozicione stranke prihvatiti inicijativu o odbacivanju dijaloga o održavanju referenduma. Kujović kaže da o održavanju referenduma i u opoziciji imaju različite stavove:

"Njeno prihvatanje unutar opozicije nanijelo bi štetu samoj opoziciji, a vlast bi, prema standardima i pravilima evropskog iskustva, organizovala referendum u saradnji sa Evropskom unijom. Stoga je takva inicijativa nešto što odudara od demokratskih pravila i naravno da ne može naići na razumijevanje ni kod evropske, ni kod većinskog dijela domaće javnosti. Uostalom, vodeća opoziciona partija – Socijalistička narodna partija saopštava da će na inicijativu Evropske unije razgovarati sa vlašću o uslovima, procesu i referendumskom činu. Dakle, različito vide i unutar opozicije važnost razriješenja tog krucijalnog pitanja, što naravno ide u prilog interesa gradjana Crne Gore."
XS
SM
MD
LG