Dostupni linkovi

Rešavanje statusa ohrabriće investitore


Ekonomski stručnjaci na Kosovu smatraju da će rešavanje statusa Kosova biti od izuzetnog značaja za ekonomski razvoj, da će ohrabriti strane investicije i omogućiti korisćenje sredstva međunarodnih financijskih institucija na Kosovu, što je preduslov prevazilaženja sadašnje vrlo teške ekonomske situacije.

Redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Prištini i direktor Ekonomskog instituta Kosova, Musa Limani, ističe da će učlanjenje Kosova u međunarodne financijske institucije, što je moguće nakon utvrđivanja političkog statusa, mnogo pomoći razvoju Kosova:

«Prilikom priznavanja Kosova kao nezavisne i međunarodno priznate države mi dobijamo pravo da se uključimo u međunarodne finansijske institucije, kao što su Svetska banka, Međunarodni monetarni fond, Evropska banka za razvoj i druge međunarodne finansijske institucije.»

Mnogi, među njima i šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen su više puta isticali da je nerešeni status Kosova smetnja ekonomskom razvoju. Ekonomski stručnjaci ističu da zbog nerešenog statusa Kosovo ne može da koristi mnoge benificije koje nude međunarodne financijske institucije zemljama koje su međunarodno priznate. Rešavanje statusa Kosova će imati vrlo pozitivnog uticaja na ekonomski razvoj Kosova, smatra prof. Limani:

«Skoro sva ovlašćenja ili najveći deo ovlašćenja koje sada ima UNMIK ili četvrti stub zadužen za ekonomski razvoj, bile bi prenete na institucije Kosova, što će , siguran sam, uticati na mobilizaciju faktora proizvodnje, kako bi se ubrzao ekonomski i društveni razvoj Kosova.»

Limani smatra da je veoma važno da se obezbedi pravna infrastruktura. Međutim, kao najznačajniju smatra kadrovsku politiku i ističe kako u vladinim strukturama, posebno onima koji se bave ekonomskim razvojem, ne treba da budu ljudi koji su tu delegirani iz političkih partija, već treba da u prvom redu budu stručnjaci.

Profesor Limani slaže se sa ovonedeljnom ocenom šefa Američke kancelarije u Prištini Philipa Goldberga da rešavanje političkog statusa neće smo do sebe rešiti ekonomske probleme sa kojima se trenutno suočava Kosovo. Limani ističe kako će se strani investitori, u situaciji kada je utvrđen politički status Kosova, osećati mnogo slobodnijim i to bi ih ohrabrilo da investiraju na Kosovu:

«Dobija se mnogo veća ganarncija nego sada, stvaraju se uslovi da se strani investitori hrabrije uključe u ekonomske procese na Kosovu, jer Kosovo ima druge faktore proizivodnje, kao što su sirovine, radna snaga i tržište. Nedostaje samo kapital i normalno je da bi nezavisnost Kosova stvorila pravne, ekonomske i političke preduslove za investicije, ne samo strane već i kosovske dijaspore, koji će se osećati mnogo sigurnijim da se orjentišu na podizanje privrednih kapaciteta na Kosovu.“

Profesor Limani smatra da jedino puna nezavisnost Kosova može omogućiti stvaranje preduslova za prevazilaženje teškog ekonomskog stanja u kojem je Kosovo sada.
XS
SM
MD
LG