Dostupni linkovi

Zakazan sastanak četiri premijera


Savetnik premijera Kosova Raif Gaši je za Radio Slobodna Evropa izjavio kako je neformalni sastanak četvorice premijer zakazan na inicijativu premijera Kosova Bajrama Kosumija:

«Zakazan je jedan neformalan sastanak na kojem će učestvovati premijer Makedonije Vlado Bučkovski, Crne Gore, Milo Đukanović, Albanije, Sali Beriša i premijer Kosova Bajram Kosumi, koji je i domaćin sastanka.»

Gaši ističe da se prilikom slanja poziva imalo u vidu da su oni predstavnici susednih zemalja sa kojima Kosovo ima dosta dobre odnose i komunikacije, ali i uzet u obzir i njihov odnos u vezi sa političkom budućnošću Kosova. Ideja o ovom sastanku premijera je po prvi put obznanjena tokom i nakon posjete premijera Kosova Bajrama Kosumija Albaniji.

Tada, a i kasnije, premijer Kosumi je ocenio da će ovaj sastanak biti jedan od koraka koje premijeri zemalja Balkana preduzimaju na planu promene imidža ovih zemalja i Balkana uopšte i prevazilaženju imidža zemalja i regiona u kojem je bilo ratova i sukoba.

Cilj ovog neformalnog sastanka je da se stvaraju uslovi da Balkan bude mesto gde će se normalno, bez predrasuda i bez tereta prošlosti, razgovarati o prevazilaženju otvorenih pitanja i zajedničkog stvaranja budućnosti, kazao je u utorak, 25. oktobra, na povratku iz Albanije premijer Kosumi.

Učešće na ovom sastanku je potvrđeno iz kabineta premijera Albanije Sali Beriše. Iako još nije stigla zvanična potvrda učešća premijera Makedonije i Crne Gore u kabinetu premijera Kosova ističu kako je prema njihovim informacijama učešće premijera Vlada Bučkovskog i Mila Đukanovića skoro sigurno.

Inače, crnogorski premijer je pre dva dana, kako su preneli mediji, izjavio da je primio poziv za ovaj susret i kazao da će o učešću ili ne učešću odlučiti nakon što sagleda sve političke i druge poruke takvog sastanka.

Ovo će biti prve posete Kosovu za albanskog premijera Salji Berišu i njegovog crnogorskoj kolegu Mila Đukanovića. Održavanje ovakvog, iako neformalnog, sastanka će imati izuzetnog značaja za dalje poboljšanje klime razumevanja i saradnje na Balkanu, ocenjuju politički analitičari na Kosovu. .
XS
SM
MD
LG