Dostupni linkovi

Još se ne zna ko će biti pregovarač


Još uvijek nema saglasnosti među političkim liderima u RS-u koju bi osobu mogli predložiti za glavnog pregovarača tima za pregovore o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom.

Predsjednik RS-a, Dragan Čavić, najavio je da bi trebao održati sastanak sa predstavnicima ključnih političkih stranaka, na kojem će se raspravljati o pregovaračkom timu. Kao kandidat za glavnog pregovarača koji bi mogao dobiti podršku, zadnjih nekoliko dana spominje se Igor Davidović, bivši ambasador BiH u Sjedinjenim Američkim Državama. O svemu Davidović kaže:

“Tačno je da sam kandidovan. Tačno je da sam jedan, čini se, od ozbiljnih kandidata, ali dok se cijela procedura ne završi i ne dobijem zvanično imenovanje za glavnog pregovarača, ne mogu vam, nažalost, ništa više reći od ovoga što sam sada već rekao. Ono što vam ovog sekunda mogu reći je da imam koncept pregovaračke strategije, sve je poznato. I naravno, u adekvatnom momentu sa zadovoljstvom ću to objasniti i medijima i javnosti i svakome ko je zainteresovan.”

Dragan Čavić smatra da bi Savezu nezavisnih socijaldemokrata, kao najjačoj opozicionoj stranci, trebalo najprije ponuditi mjesto glavnog pregovarača, pa tek onda razmišljati o Davidoviću i ostalim prijedlozima. Čavić je do sada najviše insistirao da za glavnog pregovarača bude izabran Milorad Dodik, lider SNSD-a:

“Ali ako to ne bude urađeno, onda ćemo odluku donijeti na ovom mjestu. Ja i dalje smatram i toga ću se stalno držati da ovo nije dnevno-političko pitanje ili partijsko pitanje bilo koga. Ovo je jednostavno pitanje na kome mi svi iz RS-a trebamo ponuditi najbolje što ima, dakle ljude koji predstavljaju resurs i u stanju su da vode pregovore na pravi način, a da budu uvaženi kao stručni i kompetentni za pitanja koja će biti u njihovoj nadležnosti. Gospodin Davidović, kao i neki drugi ljudi koji imaju diplomatsko, političko iskustvo, kao i neka druga iskustva, predstavljaju resurs ove zemlje i na njih treba računati.”

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Dušanka Majkić:

“Stav SNSD-a je da definitivno gospodin Dodik neće biti taj čovjek. Naš stav je da ćemo podržati gospodina Davidovića, koji je nestranački čovjek, ali smatramo da ima dovoljno kvaliteta da bi mogao voditi takav jedan proces.”

U sutrašnjim razgovorima učestvovati će i Partija demokratskog progresa, čije bi Predsjedništvo danas trebalo zauzeti stavove o pregovaračkom timu. Nezvanično se govorilo da je i lider PDP-a, Mladen Ivanić, jedan od kandidata za glavnog pregovarača. Funkcioner PDP-a Veselin Poljašević:

“Da li je to riječ o Mladenu Ivaniću nekom drugom ili je to neki drugi kandidat? Dakle, to je sasvim otvoreno pitanje. Mi smatramo, ipak, da je trebalo prvo utvrditi platformu, program, strategiju, pa onda tek određivati timove, kadrove koji bi učestvovali u tim pregovorima.”

Predsjednik RS-a već je najavio da ima i dva kandidata za članove pregovaračkog tima, ne želeći kazati njihova imena. U RS-u su u toku ozbiljne pripreme za uključivanje u pregovarački tim koji će biti imenovan na nivou BiH, a koji će sačinjavati predstavnici BiH i entiteta, rekao je Čavić i dodao da je namjera da se pregovori o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju završe do kraja iduće godine.
XS
SM
MD
LG