Dostupni linkovi

KOPEHAGEN


Danska policija uhapsila je četvoricu mladića pod sumnjom da pripadaju terorističkoj mreži koja priprema samoubilački napad u Evropi. Osumnjičeni su starosti izmedju 16 i 20 godina. Policija je priopćila da je hapšenje povezano sa istragom u Bosni i Hercegovini gdje su prošli mjesec uhapšena trojica pod sumnjom da su pripremali terorističke napade.

WASHINGTON
Američka federalna porota isputuje odgovornost dužnosnika administracije o curenje tajnog identiteta operativca CIA-e.
Pravni izvori umiješani u slučaj Lewisa Libbyja, šefa osoblja potpredsjednika SAD Dicka Cheneya tvrde kako će on vjerovatno biti optužen zbog davanja lažnih izjava velikoj poroti.
Drugi dužnosnik, Karl Rowe , savjetnik predsjednika Busha najvjerojatnije neće biti optužen ali ostaje pod istragom

UJEDINJENI NARODI
Oko 2000 tvrtki, uključujući Daimler Chrysler, Siemens i Volvo isplatile su gotovo 1, 8 milijardi dolara provizije Sadamu Husseinu kako bi sudjelovale u programu Nafta za hranu. Nezavisna UN-ova komisija imenovala je i pojedine političare u Rusiji, Francuskoj, Britaniji, Italiji i još nekim zemljama koji su podmićivali irački režim. Program "Nafta za hranu" počeo se provoditi u prosincu 1996 i završio 2003., a uveden je kako bi ublažio UNove sankcije prema Iraku koje su uslijedile nakon invazije na Kuvajt. Izvozom nafte, Iraku je bilo omogućeno plaćanje hrane , ljekova i drugih dobara.
XS
SM
MD
LG