Dostupni linkovi

Lovorov vijenac Nadareviću


Četrdeset i peti teatarski festival MESS Sarajevo 2005. ušao je u svoju završnu fazu. U glavnom programu do sada je prikazano 13 predstava iz raznih dijelova svijeta. Pored glavnog programa, prikazane su i dvije festivalske premijere domaćih redatelja Branka Šimića, “Povratak u pustinju”, i Petra Pejakovića, “Kada bi ovo bila predstava”. Do zatvaranja festivala ostala su još dva dana.
Dino Mustafić, direktor festivala:

“Mislim da je festival MESS ostao dosljedan svom konceptu koji smo ustanovili 1997. godine, a to je da svojom strukturom bude otvoren festival, sa tri namjene - prije svega da pruži informaciju, šta je to što je jedan presjek, što je novo u svjetskim dramskim tokovima, u različitim estetskim tendencijama - i da je ostao dosljedan da ostane otvoren za sve vrste scenskoga iskaza - od, uslovno rečeno, konvencionalnoga, sa bazično dramskim elementima, do onoga što je nekonvencionalno, istraživačko, tragalačko.”

Kada su u pitanja nagrade, na dan zatvaranja festivala bit će dodijeljena nagrada publike, kao najveće priznanje festivala, te nagrade Zlatna maska “Oslobođenja” i Hrabri novi svijet, bh. magazina “Dani”:

“Ove godine izuzetano visok prosjek ima predstava iz Latvije “Long lajf”, čak ocjenu 9,6. Sve predstave koje prebace preko 9 su izuzetno uspješne, a 9,6 je jedna vrlo visoka ocjena, tako da ja mislim da će najvjerovatnije latvijska predstava biti jedna od nagrđenih od strane publike.”

Ovogodišnju nagradu Zlatni lovorov vijenac, kao specijalno priznanje za doprinos umjetnosti teatra, dobio je jedna od najvećih glumaca sa prostora bivše Jugoslavije, Mustafa Nadarević:

“Ovo je meni apsolutno najdraža nagrada, nagrada koja mi je učinila najviše uzbuđenja do sada - valjda zato što sam zreliji, što sam blaži, što sam mirniji. Prije sam bio dosta bahat i mlad i ignorant, tako da mi nagrade nisu puno značile. I ja osjećam da je prerano, jer to je obično kad ljudi idu u penziju, u mirovinu - i izgledalo mi je ovdje ovo večeras malo kao ono nekrolog.”

Ovogodišnji MESS otvorila je predstava “Hamlet”, srbijanskog redatelja Dušana Jovanovića, a zatvorit će ga također Šekspirov “Hamlet”, ali bosanskog redatelja Harisa Pašovića:

“Kad se u jednoj zemlji igra “Hamlet”, to je velika stvar. Kad ovako ozbiljna ekipa radi “Hamleta”, znači da ima nešto u vremenu, u okolnostima, u okruženju što je potaklo te umjetnike da uđu u najsloženiji, u najkomplikovaniji komad koji je ikada napisan, kojim se čovječanstvo bavi 400 godina.”

Učesnici ovogodišnjeg festvala MESS dolaze iz trinaest zemalja iz cijelog svijeta. Trinaest zemalja, trineaest različitosti, a prvi put na festivalu su predstave iz Irana i Latvije.
XS
SM
MD
LG