Dostupni linkovi

Potvrđena pogibija 2.000 američkih vojnika


Kada su u martu 2003. godine, Sjedinjene Države pokrenule invaziju na Irak, malo je tko pretpostavljao da bi broj smrtno nastradalih američkih vojnika mogao doseći 2.000. No, pogibijom još dvojice vojnika, to je od danas službena brojka kojom se iskazuju dosadašnji američki gubici u Iraku. Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan kaže da administracija žali zbog pogibije žena i muškaraca u uniformama, ali ostaje odlučna nastaviti borbu u Iraku, Afganistanu i drugim dijelovima svijeta:

"Oni su položili svoje živote za obranu slobode i najbolji način da čuvamo uspomenu na njihovu žrtvu je da prevladamo u ratu protiv terorizma."

Današnja objava smrti 2.000-tog američkog vojnika u Iraku bez sumnje će ojačati otpor Amerikanca prema nastavku rata. Robert Spitzer, profesor političkih znanosti na državnom sveučilištu New York kaže da mnogi Amerikanci još od ranije sumnjaju u razloge koje je službeni Washington naveo kao opravdanje za invaziju Iraka. Rastući broj američkih žrtava za njih će biti pokazatelj da je cijena iračkog rata ipak previsoka:

"Ne samo da postoji osjećaj o tome kako povod za rat nije bio potkrijepljen s dovoljno argumenata, nego i da je dosadašnji tok rata nezadovoljavajući. Ljudi se pitaju: zbog čega zbilja činimo sve ovo? Akcijom u Iraku američki interesi nisu bas zaštićeni. Oštro nas kritiziraju vlastiti saveznici, otpor Iračana sve je jači i bolje orgariziran. Ovaj rat kao da poziva na otpor protiv Amerike i čini se kako iz njega do sada ništa dobro nije proizašlo."

Ispitavanje raspoloženja američke javnosti pokazuje da je podrška iračkom ratu pala na do sada najnižu razinu. Ekspert Instituta za svjetsku politiku iz New Yorka William Hartung kaže da je, u pravilu, američka javnost spremna podnijeti visoke vojne gubitke, ali samo ako smatra da je njihova žrtva opravdana:

"Ako većina Amerikanaca vjeruje da je rat legitiman, vjerujem da postoji i više spremnosti da se prihvati veći broj žrtava. No, administracija ponekad potcjenjuje razinu do koje je javnost spremna prihvatati američke gubitke. Opravdanje za rat mora biti utemeljeno na vrlo razumnoj argumentaciji. U slučaju Iraka, opravdanje za rat kao da je iscurilo kroz prste administracije."

Bijela kuća danas priznaje da se akcija u Iraku neočekivano odužila, ali odbija postaviti rok za povlačenje američkih snaga iz te zemlje. Državna tajnica Condoleeza Rice nedavno je izjavila pred Kongresom kako bi američki vojnici mogli ostati u Iraku i idućih deset godina.

Rat još uvijek ima i jake pristaše. Oni tvrde da je nasilno zbacivanje autokratskog režima Sadama Huseina i njegove Ba'ath partije učinilo svijet sigurnijim. Sean Hannity, konzervativni komentator američke TV mreže Fox News, tvrdi da dosadašnji uspjesi u Iraku opravdavaju invaziju:

"Nakon tri godine, Sadamovi sinovi Udaj and Kusaj su mrtvi, Sadamu se sudi, bit će osuđen i obješen kako i zaslužuje, a 70 posto Al-Kaide je pobijeno i zarobljeno, dok je ostatak u bjekstvu. Pobjeđujemo u ovom ratu. To je težak posao."

Koliko god da brojka od 2.000 poginulih američkih vojnika u Iraku izgleda zastrašujuće, to je samo dio žrtava iračkog rata. Prema nekim procjenama, od početka američke invazije na tu zemlju smrtno je stradalo više od 26.000 iračkih civila.
XS
SM
MD
LG