Dostupni linkovi

Radikali traže opoziv predsednika Tadića


Stvari su jasne, jer je predsednik Boris Tadić pozivom papi da poseti Srbiju iskoračio izvan ovlašćenja koja mu pripadaju po zakonu, obrazlaže inicijativu predsednik Izvršnog odbora Srpske radikalne stranke Dragan Todorović:

“Mislim da je sam taj poziv izuzetno štetan. Nama je poznata uloga Katoličke crkve, ne samo u pređašnjoj istoriji nego i u događajima od 1990. godine i razbijanju one bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, kao i zalaganje prethodnog pape da se Srbi bombarduju. Mislimo da to Boris Tadić ni u kakvom slučaju nije trebao da uradi, pogotovu što je pre toga morao ipak da dođe do mišljenja srpskog patrijarha, jer to su stvari koje zadiru u pitanje dve crkve.”

U Demokratskoj stranci, koju predvodi predsednik Tadić, smatraju da pokrenuta inicijativa najbolje govori o samoj Srpskoj radikalnoj stranci. Portparol Đorđe Todorović smatra da to što je podršku ovoj inicijativi najavila samo Socijalistička partija Srbije govori o želji da na vlast u Srbiji ponovo dođe koalicija koja ju je u prethodnoj deceniji dovela na rub propasti:

“Ova inicijativa i najbolje govori o tome koliko radikali poznaju zakone i koliko poznaju ustav naše zemlje. Radikali ne znaju da je predsednik Tadić zapravo preneo poruku patrijarha Srpske pravoslane crkve papi i da ga je tako pozvao da dođe u Srbiju. Uostalom, pozivanje jednog verskog poglavara da dođe u našu zemlju nema veza sa ustavom naše zemlje. Mislim da bi Radikali to trebalo da znaju.”

Dragan Todorović je, sa svoje strane, ubeđen da tvrdnja o dogovoru predsednika Tadića i patrijarha srpskog gospodina Pavla nije tačna:

“Takvu odluku ne može da donese ni patrijarh, takva odluka mora biti doneta na Svetom sinodu, a koliko ja poznajem raspoloženje unutar Srpske pravoslavne crkve, još uvek ne postoji većinskog opredeljenje u Sinodu na poziv za posetu pape našoj državi. Tu postoje neke stvari koje papa mora da uradi pre nego što bude dobio poziv. Jedna od njih je i poklonjenje žrtvama odnosno Srbima stradalim u Jasenovcu, tako da je moram da vam kažem ne verujem u to.”

Inicijativa za opoziv predsednika Srbije Borisa Tadića, po svemu sudeći, neće dobiti podršku vladajuće koalicije. Ne vidimo da ta inicijativa u ovom trenutku može doneti ništa korisno, jer se Srbija sada mora usredsrediti na mnogo važnije teme, kaže portparol Demokratske stranke Srbije Andrija Mladenović:

“Ne vidimo da je u ovom trenutku takva inicijativa može doneti bilo šta korisno, ali ostavimo još neko vreme da vidimo uopšte šta je formulacija, koji su razlozi. Mislim da za jednu takvu inicijativu moraju postojati izuzetno jaki argumenti i naravno ozbiljno kršenja ustava da bi se ušlo u jednu takvu proceduru izglašavanja nepoverenja predsedniku. To će sigurno dovesti do desetabilizacije političkih prilika, tako da mislim da se moraju naći izuzetno jaki razlozi i kršenje ustava da bi došlo do takve inicijative i da bi se ušlo u jednu veoma komplikovanu proceduru za izglasavanje nepoverenja predsedniku Tadiću.”
XS
SM
MD
LG