Dostupni linkovi

Uspešna saradnja Vojvodine i Istre


Vojvodina i Istra mogu pružiti sjajan primer regionima u Jugoistočnoj Evropi, čuje se tokom “Dana Istre” u Vojvodini. Po čemu su, međutim, bliske ove dve regije i šta je to dovelo da međusobne veze i saradnja budu tako čvrste? Evo kako to definišu predsednik vojvođanske Skupštine Bojan Kostreš i istarski don župan Marin Brkarić:

“Važno je reći da su i Vojvodina i Istra višejezičke multinacionalne regije koje su u svojim državama i u vremenu kada su postojali ratni sukobi na teritoriji bivše Jugoslavije bile izrazito antiratno raspoložene, regije koje ulažu velike napore da se približe evropskim integracijama i mislim da slobodno mogu da kažem da su i Vojvodina i Istra najevropskiji delovi. Vojvodina, Srbija, Istra i Hrvatska.”

“I upravo ti da tako kažem evropski dosledni standardi, multietičnost, multikulturalnost na području i Istre i Vojvodine bili su jedan spoj koji je jako dobro funkcionirao do danas.”

Veoma smo zadovoljni postignutim ali idemo dalje, kažu obojica. Bojan Kostareš:

“Inicijativa koja je uspostavljena i koja će biti sprovodena to je da istarska županija iz Republike Hrvatske i Zeničko-dobojski kanton kanton iz BiH i Autonomna pokrajina Vojvodina iz Republike Srbije uspostave zajedničku saradnju. Saradnjom između ove tri regije unaprede ekonomske, kulturne i druge veze između naših tri države.”

Vojvodina će, najavljuje još, iskoristiti i istarska iskustva u evropskim intergracijama:

“Posle otvaranja ureda Istre, istarske županije u Briselu, taj ured je prema informacijama koje smo dobili od prijatelja iz Istre dao velike rezultate i to nas je navelo i na naše razmišljanje da Autonomna Pokrajina Vojvodine takođe u periodu koje je pred nama otvori kancelariju. Takođe je veoma važno i to da smo na osnovu iskustava do kojih smo došli u razgovorima sa našim prijateljima iz Istre doneli odluku da radimo na otvaranju kancelarije za evropske intergracije, znači kancelarija ovde u Novom Sadu.”

Iduće godine biće dani Vojvodine u Istri. A svaki novi susret rezultira i nečim novim posebno u oblasti privredne saradnje, kaže Marin Brkarić:

“Svakako tu postoje određene male barijere koje se rješavaju na državnoj razini tako da bileteralni sporazumi, dogovori dviju država, mi na to normalno želimo utjecati, ali to je sad mali ograničavajući faktor ali je suradnja po nama zadovoljavajuća, odnosno to je ono što je učinjeno u protekle tri godine je i te kako vrijedno. Ono što smo danas razgovorali jeste suradnja u sektoru turizma, mislimo da vrijedi dalje graditi procese u pravcu uspostave i zračne linije s obzirom da Istra ima međunarodnu zračnu luku u Puli, tako da razmišljanja jesu da se u tom pravcu uspostavi čarter letovi koji bi mogli bit korisni i za jednu i drugu stranu, ali isto tako da se koriste kapaciteti, potencijali Vojvodine.”
XS
SM
MD
LG