Dostupni linkovi

Kosovo treba dobiti stalnu administraciju


Nerešeno pitanje političkog statusa predstavlja smetnju ukupnom razvoju Kosova, izjavio je za Radio Slobodna Evropa Lari Rosin, prvi zamenik šefa UNMIK-a. Rosin je ocenio da je približavanje početka razgovora o statusu istorijski trenutak koji je od velike važnosti, ne samo za Kosovo, već i za čitav region. Američki diplomata je najavio promene u UNMIK-u nakon donošenja odluke o statusu.

Početak pregovora je politički proces koji je predviđen Rezolucijom 12 44 Saveta bezbednosti, s ciljem da se donese odluka o budućem političkom statusu Kosova, izjavio je prvi zamenik šefa UNMIK-a, Lari Rosin:

“To je istorijski trenutak za Kosovo, ali i za sve nas koji diplomatskim poslom na Kosovu boravimo mnogo godina. Lično sam srećan jer je taj trenutak došao. To nije važno samo za Kosovo, već i za region, jer će se rešiti jedno otvoreno pitanje na način koji će biti dobar za građane Kosova i čitav region.”

Rosin ocenjuje da je pred institucijama i političkim liderima puno izazova i kaže da će se pregovarati o raznim praktičnim pitanjima:

“Taj posao je već počeo formiranjem pregovaračke grupe, ali potrebno je veće angažovanje nižih nivoa kako bi se podržala ta grupa. To treba da urade Kosovari, a ne mi. Sada loptu imaju Kosovari.”

Rosin ističe kako je najveći izazov za Kosovo da nastavi sa procesom ispunjenja standarda, nezavisno od pitanja statusa. Američki diplomata je ocenio kako bi na Kosovu bilo većeg napretka u mnogim oblastima da su mnogi procesi započeli ranije:

“Šef međunarodne administracije, ja, kao i mnogi posmatrači, smatramo da je situacija koja je stvorena na Kosovu zbog nedefinisanog statusa smetnja napretku u ekonomiji, investicijama i institucionalnom razvoju. Imajući u vidu ograničenja budžeta, Kosovo nije u mogućnosti da dobija kredite međunarodnih monetarnih istitucija, jer ne može da pruži garancije. Da su mnogi procesi počeli ranije, sigurno bi bilo napretka u mnogim oblastima.”

Komentarišući zabrinutost kosovskih lidera da razgovori o statusu mogu trajati beskonačno, Lari Rosin je istakao kako je pitanje vođenja razgovora o statusu i njihovo trajanje posao specijalnog izaslanika generalnog sekretara i Saveta bezbednosti. On kaže kako su namere međunarodne zajednice da, kada proces počne, on mora i da se završi:

“Iz izveštaja ambasadora Kai Eidea, i na osnovu izjava Nikolasa Bernsa stvoren je utisak da oni koji su uključeni u proces, a UNMIK nije uključen, ne očekuju da to bude proces bez kraja. Eide je u svom izveštaju istakao kako proces treba da počne i treba da se završi. Slično je izjavljivao i ambasador Berns.”

U proces razgovora o statusu Kosova dve strane ulaze sa različitim stavovima. Vlasti Kosova kažu kako se o nezavisnosti neće pregovarati, a Beograd nudi više od autonomije, a manje od nezavisnosti. Odgovarajući na pitanje kako će ovako različiti stavovi uticati na pitanje statusa, Rosin kaže:

“Jedan od zadataka izaslanika za status i učesnika iz međunarodne zajednice biće da istraže pozicije dve strane, kako bi se uvidelo oko kojih tačaka se oni mogu pomiriti. Međutim, ovo su samo pretpostavke. Praznina postoji, a međunarodnom faktoru predstoji da pronađe načine kako da tu prazninu popuni.”

Prema rečima Larija Risina, šef međunarodne administracije na Kosovu neće učestvovati u pregovorima o statusu. Na osnovu Rezolucije 12 44, uloga UNMIK-a je da pomogne u stvaranju uslova za taj proces. Šef UNMIKa neće biti aktivan učesnik u procesu vođenja pregovora, to nije njegov mandat, kaže Rosin. Objašnjavajući kakva će biti uloga UNMIK-a tokom i nakon pregovora, Lari Rosin navodi da je UNMIK već započeo proces restrukturiranja:

“Promene su neophodne kako bismo olakšali tranziciju u budućnosti. Ima očekivanja da se, nakon razgovora, usvajanja i sprovođenja odluke o statusu, treba doneti nova rezolucija, s obzirom da će doći do fundamentalnih promena u odnosu na ono što je definisano u Rezoluciji 12 44.”

Rosin najavljuje da će se vremenom, u okviru postepenog prenosa ovlašćenja u sektoru policije i pravosuđa, formirati nova ministarstva:

“Mi smo privremena administracija, a kada se status definiše, Kosovo treba da dobije stalnu administraciju.”
XS
SM
MD
LG