Dostupni linkovi

Stvaraju se uslovi za posetu Beogradu


Beogradski nadbiskup Stanisla Hočevar izjavio je za naš program da postoji obostrana želja da papa Benedikt XVI dođe u Srbiju i Crnu Goru, te da se trenutno radi na stvaranju uslova za tu posetu. Nadbiskup Hočevar, međutim, napominje da je još neizvesno kada će se to dogoditi:

“Svima nama je poznato da se stvaraju uslovi za to. Mislim da zapravo svi želimo da svi u ovom društvu, država, crkve, vjerske zajednice, barem koliko ja mogu da vidim, žele da dođe do te posjete. Zašto? Jer svi znaju da je to jedan i prirodan proces, da je nužno da je svako društvo otvoreno za dijalog. Toliko više bi trebala da bude Srbija, Srbija i Crna Gora, jer treba unaprediti dobre međusobne odnose.”

Nadbiskup Hočevar kaže da Srbija i Crna Gora na tom području ima veoma mnogo mogućnosti, potreba, ali i izazova. I upravo zbog toga napominje:

“Baš zbog toga jer je još toliko izazova, tako ja osjećam svi žele da ova posjeta bude vrlo dobro pripremljena. A to znači da treba o mnogo čemu još poraditi na tome da bi došlo do što boljih zajedničkih stavova.”

Na pitanje – kada bi papa Benedikt XVI moga da poseti Beograd – precizniji odgovor nije mogao da ponudi ni ministar vera u Vladi Srbije Milan Radulović, koji ipak veruje:

“..da neće mnogo proći...”

Poziv papi Benediktu XVI da poseti Srbiju i Crnu, nedavo su u odvojenim susretima uputili predsednici Državne zajednice i Srbije - Svetozar Marović i Boris Tadić. Najveći otpor ideji o dolasku pape onedavno stizao je iz redova Srpske pravoslavne crkve, ali sudeći po ubeđenju ministra vera taj stav je sada značajno izmenjen:

“Ja imam utisak Srpska pravoslavna crkva ne bi imala ništa protiv da papa i sad dođe. Ona sad u ovom momentu nije u stanju da se pridruži pozivu državnog vrha da on poseti Srbiju, ali mislim da nema ništa protiv i da taj stav nemamo ništa protiv će vrlo brzo izići u javnost.”

Promenu stava Srpske pravoslavne crkve uočava i analitiar Mirko Đorđević koji kaže da donedavnu formulaciju “još nisu sazreli uslovi”, u poslednje vreme zamenjuje tvtrdnja:

“Radi se na tome zdušno da se stvore uslovi.”

Kao veoma važan momenat u promeni stava Srpske pravoslavne crkve Đorđević navodi sledeću činjenicu:

“Prvi put u episkopatu, u Saboru, u Sinodu, imamo veliki broj vladika koji se otvoreno javno izjašnjavaju u prilog te posete i navode razumne razloge da bi ona bila korisna i našoj državi i našoj crkvi, da bi to bio jedan značajan gest i važan više možda za nas nego za Vatikan i svetog oca.”

Ovu tvrdnju ilustrujemo nedavnom izjavom vladike niškog Irineja Radiju Slobodna Evropa:

“Svaki akt i svaki pokušaj zbližavanja dveju crkava, bez obzira od koga one dolaze, da li od države ili same crkve, sigurno mi se tome radujemo i pozdravljamo. Mi smo dve crkve vrlo bliske jedna drugoj i sigurno da bi to bilo na veliku radost obostranu, da dođe do što bližeg zbližavanja, a krajnji cilj jeste jedinstvo koje je istina daleko ali bez prvog koraka nema ni onoga drugog, ni posle njega.”

Uprkos ovakvim stavovima, i ministar vera Milan Radulović i analitičar Mirko Đorđević naglašavaju da bez pune saglasnosti većinske crkve i poziva - papa ne dolazi u posetu, jer on nije samo državnik, već i verski poglavar. Ministar Radulović:

“On ide samo u one države gde ga prihvata i predsednik države ili kralj, ako ide u kraljevinu, i gde ga prihvata većinska crkva. Većinska crkva u Srbiji je Srpska pravoslavna crkva i on verovatno čeka da bi ta njegova poseta imala punoću, da dakle bude rado viđen i primljen i od Srpske pravoslavne crkve.”

Ukratko, kada bi papa Benedikt XVI mogao doći u posetu Beogradu? Nadbiskup Stanislav Hočevar:

“To znači neće bit sutra, ali na programu jest. Kada će to biti, vidjećemo. Po Božjoj volji.”
XS
SM
MD
LG