Dostupni linkovi

Međunarodna akcija u borbi protiv ptičije gripe


Šefovi diplomacija Evropske unije održali su danas hitan sastanak zbog mogućeg širenja ptičje gripe u Evropi, a nakon što je objavljeno da je i u Grčkoj zabilježen jedan slučaj, iako eksperti to tek trebaju utvrditi. Službena Atena je, međutim, područje u kojem je otkriven slučaj već izolirala, te zabranila izvor peradi i ptica. Predsjedavajući Unije, britanski šef diplomacije Jack Straw najavio je zajedničku međunarodnu akciju:

"Javnost je zabrinuta, a ta se briga može smanjiti samo ukoliko građani vide da su Evropska unija i njene članice spremne zajednički djelovati kako bi spriječili širenje ptičje gripe i kako bi bili pripremni u slučaju da virus mutira u onaj opasan po ljude".

Evropski povjerenik za zdravstvo Markos Kyprianou također je upozorio kako je nužna zajednička akcija svih zemalja:

"Nijedna zemlja se ne može sama obraniti. Potrebna nam je zajednička koordinacija i suradnja kako bi se djelotvorno suprostavili mogućoj pandemiji gripe."

Da je nužna akcija svih potvrdio je novi slučaj zabilježen u Rumunjskoj. Ministar poljoprivrede Georgi Flutur:

"Uz ukrajinsku granicu, u delti Dunava, blizu sela Roseti jedan labud je bio pozitivan na virus ptičje gripe, a više slučajeva zabilježeno je u području drugog sela Maljuka, takodjer u delti Dunava."

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na mogućnost pandemije, iako ističu da je nemoguće prognozirati da li će se to i dogoditi i da li će se dogoditi u idućim tjednima, mjesecima ili godinama. Britanski šef diplomacije Jack Straw govorio je i o antivirusnim lijekovima i o činjenici da su takvi lijekovi i vakcine prva linija obrane u slučaju pojavljivanja pandemije:

"Zalihe antivirusnih lijekovi su različite od zemlje do zemlje. Zato Evropska komisija i predsjedništvo Unije želi koordinirati ovu akciju među zemljama članicama".

Švicarska farmaceutska tvrtka Roche odlučila je licencu za proizvodnju antivirusnog lijeka Tamiflu ustupiti i drugim proizvođačima kako bi lijek bio svima dostupan. Dosad je ta švicarska kompanija primila narudžbe od 40 država radi stvaranja nacionalnih zaliha. Također je donirala Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji dovoljno Tamiflua za liječenje tri milijuna ljudi, a suočena je i s potražnjom nervoznih privatnih klijenata. Istodobno je povučena prodaja ovoga lijeka i s interneta, gdje je cijena za jednu dozu prelazila 170 dolara. Tamiflu može reducirati posljedice gripe i može spriječiti infekciju ako se uzme pravodobno.
XS
SM
MD
LG