Dostupni linkovi

Na Kosovu opala prodaja pilećeg mesa


Na kosovskom tržištu opala je prodaja uvoznog mesa živine i jaja, nakon što je potvrđeno da se u Rumuniji i Turskoj pojavio ptičji grup. U takvoj situaciji domaći proizvođači su podigli cene svojih proizvoda. Agim Sahini, predsednik kosovskog Udruženja biznisa ocenjuje da će se trend smanjenja prodaje uvoznih proizvoda nastaviti:

“Znatno je došlo do smanjenja prodaje i smatram da će se to nastaviti, jer se građani sada plaše da konzumiraju proizvode o kojima je upozoren čitav svet.”

Stručnjaci tvrde da se virus H5N1 ne prenosi hranom, ali preporučuju da se meso mora kuvati na temperaturi iznad 70 stepeni Celzijusa. Međutim, ocenjuje se da u opasnosti mogu biti osobe koje rade na pripremi mesa i proizvoda od živine. Poznati kosovski analitičar ekonomskih kretanja Ibrahim Redžepi ocenjuje da je kupovina pilećeg mesa opala za najmanje 30 dosto. On kaže da do sada Kosovo nije uvozilo živinu iz Rumunije, dok je uvoz iz Turske bio veoma mali:

“Na osnovu zvaničnih podataka, do septembra ove godine meso živine se uglavnom uvozilo iz Brazila i Sjedinjenih Država, što znači da je od 22 miliona kilograma, 33,8 odsto bilo iz Brazila, a 44,9 odsto iz SAD. U tom periodu iz zona u kojima se pojavio ptičji grip, kao što je Turska, uvoz je iznosio samo 2,2 odsto.”

Vlada Kosova je prošle nedelje u okviru mera zaštite od ptičjeg gripa zabranila uvoz mesa živine iz zemalja regiona. Međutim, Redžepi izražava zabrinutost da se takve mere neće u potpunosti poštovati, jer postoji rizik od ilegalnog uvoza:

“Glavni rizik je krijumčarenje i na taj način se virus može pojaviti na Kosovu.”

Prema rečima Sahinija, u sitaciji kada se iz straha prestaje konzumiranje mesa živine i jaja iz uvoza, domaći prozivođači su podigli cene svojih prizivoda:

“Cene domaćih proizvoda su skočile, kako pilećeg mesa tako i jaja, ali za sada sve je pod kontrolom i mi ćemo nastojati da se na Kosovu prodaju samo provereni proizvodi.”

Prema rečima Redžepija, konzumiranje samo domaćih proizvoda ne predstavlja meru zaštite, s obzirom da se postavlja pitanje koliko je i domaća zivina zaštićena. Ocenjuje se kako je trenutno najbolja preventivna mera da nadležni organi sprovode stroge kontrole uvoza.
XS
SM
MD
LG