Dostupni linkovi

Oslobađajuća presuda za Dodika


Vijeće trojice Osnovnog suda u Banjoj Luci izreklo je danas oslobađajuću presudu bivšem premijeru RS-a Miloradu Dodiku i ministru finansija u njegovoj vladi Novaku Kondiću, koje su bili optuženi za zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja i nesavjestan rad u službi.

Predsjednik sudskog vijeća, sudija Spasen Keleman, u obrazloženju presude naveo je da Okružno javno tužilaštvo tokom postupka nije dokazalo da su Milorad Dodik i Novak Kondić iskoristili službeni položaj i ovlaštenja, te time počinili krivično dijelo koje im se stavlja na teret.

Optužnica, koju je podiglo Okružno tužilaštvo u Banjoj Luci u decembru prošle godine, Dodika i Kondića je teretila da su zloupotrebom službenog položaja i ovlaštenja, od januara 1998. do kraja 2000. godine oštetili budžet RS-a za šest miliona konvertibilnih maraka. Krajem septembra ove godine, nakon revizorskih izvještaja, Tužilaštvo je podnijelo izmijenjenu optužnicu koja je teretila Dodika i Kondića za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, kao i za nesavjesno poslovanje u službi, čime je budžet entiteta oštećen za 4,9 miliona maraka.

Po izlasku iz sudnice, gdje su ga, pored novinara, čekali i simpatizeri njegove stranke, SNSD-a, Dodik je izjavio:

“Ne osjećam se sretno, apsolutno. Nemam razloga za radost, jer je to nešto u što sam ja bio uvjeren. Dakle, nisam bio uvjeren da je bilo neko djelo, pa da sam ja sad oslobođen. Prema tome, ja sam bio uvjeren da sam radio u najboljoj namjeri sve to i nemam razloga za neko posebno slavlje.”

Novak Kondić:

“Ne znam šta da vam kažem u ovom trenutku, izuzev što sam srećan što je na kraju ipak dokazano da nisam kriv za one radnje koje su mi se stavile na teret.”

Branilac optuženih, advokat Krstan Simić, koji je i tokom postupka tvrdio da se radi o monitranom političkom postupku, rekao je:

“Ovo je dobra pouka da se politika ne miješa u rad pravosuđa. I Tužilaštvo i Sud, naravno i odbrana, bili su opterećeni velikim pritiskom. Taj pritisak je bio u radu Skupštine, u medijima, jer i mediji su, nažalost, sponzorirani. Jednostvano, smatramo da smo završili jednu fazu, da možemo da se bavimo puno važnijim i značajnijim pitanjima od ovog sudskog - da se bavimo pitanjima RS-a, reforme koja je pred nama. I naravno, vrlo, vrlo smo zadovoljni, ali ponavljam - u ovo smo vjerovali od samog početka.”

Okružni tužilac Milenko Delić kratko je izjavio da pretpostavlja da će Tužilaštvo uložiti žalbu na presudu, ali da će odluka o tome biti donesena kada im bude dostavljen pismeni otpravak presude.
XS
SM
MD
LG