Dostupni linkovi

Srbi sa Kosova u delegaciji Beograda


Kosovski Srbi će biti u delegaciji Beograda na pregovorima o budućem statusu Kosova. Srbi sa Kosova će iskoristiti svoje pravo da kažu šta žele u pregovorima o statusu, a svoje interese braniće preko delegacije zvaničnog Beograda, kaže za Radio Slobodna Evropa Goran Bogdanović, zvaničnik “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”:

“Naravno, i kosovski Srbi se moraju pitati oko rešavanja budućeg statusa Kosova i mi smo tu faktički saglasni da naš glas mora da se čuje u delegaciji zvaničnog Beograda. Znači, kada budu pregovori između Pristine i Beograda kosovski Srbu će sigurno biti u delegaciji Beograda i oni će tada svoje interese i svoje zahteve ispoljavati preko te delegacije”.

Tokom nedavne posete Prištini, američki podsekretar za politička pitanja Nikolas Berns pozvao je albanske lidere da budu jedinstveni i naglasio kako i kosovski Srbi moraju biti deo pregovora, a da od njih zavisi u čijoj će delegaciji biti. Iako u Srpskoj listi, koju čine predstavnici ogranaka političkih stranaka iz Srbije, ima pojedinačnih mišljenja da Srbi treba sa sastave posebnu delegaciju, Ranđel Nojkic, zvaničnik Liste, ističe kako je donet jedistven stav:

“Pre koji dan, kada smo održali sastanak poslanika Srpske liste, tada su svi izneli svoj stav da, ukoliko postoji jedistveni stav, niko ne sme da odstupi od tog stava i da će, ukoliko neko ima drugačije mišljenje, moći da govori samo u svoje lično ime. Tako da kažem da se tu približavamo nekom jedinstvenom stavu, najverovatnije će biti jedinstvena lista u delegaciji Beograda.”

Srpski predstavnici kažu kako će u razgovorima o budućem statusu zahtevati da se preduzmu konkretni koraci na poboljšanju životnih uslova srpske zajednice. Prema rečima Bogdanovića, od institucija Kosova i albanske strane tražiće se garantovanje osnovnih prava:

“Mi smo spremni za takvu vrstu razgovora iz prostog razloga što ne želimo da ovde situacja više bude onakva kakva trenutno vlada. Želimo pre svega razvoj demokratije i ljudskih prava i ono što je najbitnije, mi želimo da Kosovo i dalje bude u sastavu Srbije, kao što je u rezoluciji 12 44.”

Nojkić kaže da je u ovom trenutku za Srbe najvažnije da se nastavi ispunjenje standarda, a posebno proces decentralizacije:

“Mislim da bi trebalo da se otpočne sa razgovorom o decentralizaciji I sprovođenju ostalih standarda iz prostog razloga da se pokaže spremnost međunarodne zajednice da će ona istrajati u sprovođenju standarda i u stvaranju suštinske decentralizacije. To bi na izvestan način dalo samopouzdanje Srbima da će se dogovoreno i ispoštovati.”

Prema rečima političkih predstavnika kosovskih Srba, potrebno je da u što skorije vreme najrelevantniji faktori Srba sa Kosova i vlasti u Beogradu naprave zajedničku strategiju. Ocenjuje se da su budući razgovori o statusu Kosova od presudnog značaja za srpsku zajednicu, jer od tog procesa zavisi uspeh povratka raseljenih lica, ali i opstanak Srba.
XS
SM
MD
LG