Dostupni linkovi

Strah od ptičije gripe se širi svijetom


Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je zemlje da osiguraju veće količine lijekove poput Tamiflua koji može spriječiti širenje ptičje gripe kod ljudi. Ipak, najveći je problem, ističu eksperti, što zemlje koje su i najizloženije ovoj bolesti se i najlošije pripremaju za mogući pandemiju. Profesor Ian Jones sa sveučilišta Reading u Velikoj Britaniji upozorava:

"Problem je što zdravstvena politika varira od zemlje od zemlje. Zato i imamo različit i nejedinstven odgovor na ovu prijetnju, a posebno u zemljama u kojima postoji visok rizik širenja virusa".

Istodobno i istraživački centri u svijetu nastoje razviti vakcinu protiv ptičje gripe. No, stručnjaci ističu da bi se djelotvornost te vakcine mogla pokazati tek za nekoliko mjeseci ili čak nekoliko godina. Postoji i bojazan da je se neće moći proizvesti onoliko koliko je treba. Zato se i sve češće postavlja pitanje da li bi novac koji će se uložiti u istraživanje bilo bolje usmjeriti na prevenciju.

Alehandro Tierman, predsjednik Međunarodnog društva za zdravlje životinja predlaže formiranje tijela koji će pomoći u nadziranju bolesti kod životinja:

"Mora se uložiti više novca kako bi unaprijedili temelje zdravstvene zaštite i kako bi smo bili u boljoj poziciji u slijedećoj pandemiji, jer ovo sigurno neće biti i posljednja".

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije ističu da nije vrijeme za paniku, već za akciju. UN-ova organizacija podsjeća da virus H5N1 ipak ne prelazi tako lako sa ptica na ljude, ali jednako tako upozoravaju na mogućnost njegove mutacije što može izazvati pandemiju i smrt milijuna ljudi.
Evropska unija zabranila je uvoz živih ptica iz Rumunjske i Turske gdje je utvrdjeno postojanje virusa. Stručnjaci ispituju mjesta na kojima se ptice okupljaju. U akciju prevencije u Evropi su se uključila i lovačka udruženja. Sjedinjene Države razmatraju čak i mogući angažman vojske u slučaju da bi bila potrebna karantena.

Američka državna tajnica Condolleeza Rice je tijekom posjeta Parizu pozvala na tješnju razmjenu informacija među vladama u svijetu kada je u pitanju ptičja gripa.

"Smatramo da je nužna transparentnost kada se radi o informacijama koje su vezane uz ptičju gripu. Svijet ne smije biti nespreman kada je u pitanju ova opasna pandemija. Zabrinuti smo što neke zemlje odbijaju o tome dati informacije".

Od trenutka kada je prije dvije godine otkriven virus ptičje gripe u Aziji , inficirano je više od 100 ljudi, od kojih je najmanje 60 umrlo.

Kako se ptičja gripa primiče Evropi i kako je već zabilježena u Rumunjskoj i Turskoj upozorenja radi zaštite postaju sve glasnija i ozbiljnija. Ministri vanjskih poslova Evropske unije sastat će se u utorak na hitnom sastanku kako bi razmotrili mjere radi sprečavanje širenja ove bolesti.
XS
SM
MD
LG