Dostupni linkovi

Glasalo više od 61 posto Iračana


Referendum, koji se smatra povijesnim, treba omogućiti usvajanje novog ustava u cilju objedinjenja zemlje nakon režima Sadama Husseina, ali mnogi strahuju da će je još više razjediniti. Već dan uoči referenduma o iračkom ustavu, mjere sigurnosti u zemlji bile su pojačane, a promatrači su upozoravali da mnogi Iračani ni dan pred referendum još nisu sigurni da li će reći - da ili ne - ustavu, ili da li će uopće izaći na glasačka mjesta.

Pristupi glasačkim mjestima bili su blokirani, neka od njih ograđena zaštitnim zidom visokim više od metra. Od subote ujutro u 6.00 sati po srednjeevropskom vremenu, kada je otvoreno oko 6.000 birališta, pa do njihova zatvaranja u 16.00 sati poslijepodne, automobilima je bila zabranjena vožnja, mjere sigurnosti bile su dvostruko jače nego za vrijeme izbora u siječnju ove godine. Naime, tada je u napadima diljem Iraka poginulo oko 40 ljudi, a samo u posljednjih 18 dana u napadima autobombama, u oružanim okršajima i granatnim napadima poginulo više od 420 ljudi.

Na subotnjem referendumu oko 15 milijuna Iračana imalo je pravo glasovati za ili protiv nacrta ustava. Da bi prvi post-Sadamovski ustav bio usvojen, potrebna je prosta većina – 50 posto + jedan glas za. U slučaju da dvije trećine onih koji izadju na birališta u tri ili više provincija kažu ne – ustav će biti odbačen.

Trenutačno je, ističu promatrači, teško prognozirati ishod referenduma. Naime, ustav su prihvatili Shiiti i Kurdi, dok se Suniti protive ustavu. Oni tvrde da ustav pruža mogućnost Shiitskoj zajednici da proglasi samoupravu u područjima koja su najbogatija naftom, a što bi po mišljenju ove zajednice vodilo podjeli zemlje. Ipak, nadu u uspjeh referenduma daje politički dogovor postignut između sunitskih, shitskih i kurdskih predstavnika u Parlamentu koji omogućuje izmjenu ustava u budućem sazivu nacionalne skupštine koja će biti izabrana krajem godine. Naravno, bez obzira na stav Iračke islamističke partije, neizvjesno je koliko će Sunita izaći na birališta i kako će oni glasati.

Američki dužnosnici ističu da je referendum kamen temeljac iračke demokracije, značajan pokazatelj demokratskog napretka Iraka. Glasnogovornik State Departmenta Adam Ereli:

"Rezultat će pokazati stajalište i želje iračkog naroda i to će biti čvrst temelj za idući korak, izbore koji su zakazani za 15 prosinca".
XS
SM
MD
LG