Dostupni linkovi

Ne sme se prihvatiti uslovna nezavisnost


Zvaničnici institucija i stručnjaci za pravo istakli su kako Kosovo treba da dobije potpunu nezavisnost, a ne uslovnu, te da se decentralizacija mora zasnivati na evropskim principima, a ne etničkim. Potpredsednik Vlade Kosova Adem Saljihaj objasnio je da će se do nezavisnosti Kosova doći putem razgovora:

“Veliki cilj, nezavisnost Kosova, se ne može desiti bez određenog procesa, koga čine razgovori i konsultacije. Na kraju to će rezultirati odlukom ili dogovorom koji će dovesti do nezavisnoti Kosova.”

Kosovski pravnici su izjavili kako je neophodno da se pre definisanja statusa, na osnovu volje naroda, napravi “ustav države Kosova”, te da kosovske vlasti ne smeju prihvaiti nikakva uslovljavanja vezana za nezavisnost.

Akademik Esat Staviljeci je izrazio zabrinutost da će, nakon eventulanog dogovora oko statusa, Evropa uspostaviti svoj protektorat na Kosovu. On je istakao da se decentralizacija ne sme vezivati sa pitanjem statusa, kako bi se izbegla mogućnost da taj proces bude zanosvan na etničkim principima.
XS
SM
MD
LG