Dostupni linkovi

Prenosioci ptičije gripe stigli u Crnu Goru


U Crnu Goru su sa sjevera prethodnih dana doletjele pojedine vrste ptica selica, ali za sada nema pokazatelja koji bi ukazali da su sobom donijele i smrtonosni virus ptičijeg gripa. Radi spriječavanja pojave i širenja ptičijeg gripa na cijeloj teritoriji Crne Gore je zabranjen lov na pernatu divljač, dok su korisnici lovišta obavezni da u slučaju pronalaženja uginulih ptica izbjegnu svaki kontakt s njima, a o tome odmah obavijeste nadležnog veterinarskog inspektora ili najbližu veterinarsku ambulantu.

Jedno od najznačajnijih mjesta na migratornom putu ptica selica preko kojeg, po stručnim procjenama, u periodu seoba godišnje preleti i milion i po ptica, predstavlja Skadarsko jezero na kom jedan dio njih, mahom iz Sibira, tu i prezimi.
Zoran Mrdak, direktor Nacionalnog parka «Skadarsko jezero», je za Radio Slobodna Evropa rekao da je u Nacionalnom parku lov zabranjen već četiri godine, a da su kontrole redovne:

«Nacionalni park 'Skadarsko jezero' ima čuvarsku službu od 26 čuvara koji svakodnevno obavljaju svoje zadatke čuvanja dobara Nacionalnog parka i sprječavanja krivolova. Ova služba vodi računa da se protiv lica koja se zateknu u krivolovu preduzmu odgovarajuće mjere. U tome imamo značajnu pomoć i asistenciju plovne jedinice MUP-a Crne Gore, tako da sa te strane postoji dobra i dovoljna zaštita."

Crnogorsko Ministarstvo poljoprivrede je zabranilo uvoz i transport namirnica od živinskog mesa iz svih zemalja u kojima se pojavio ptičiji grip, što predstavlja jednu u nizu mjera sadržanih u Nacionalnom planu zaštite stanovništa od eventualne pojave ove opake bolesti koji Vlada, prema najavama, treba da usvoji do kraja ove nedjelje. Ivan Popović, direktor Veterinarske uprave, kaže da su živinsko meso i jaja u registrovanim prodajnim objektima apsolutno bezbjedni za upotrebu:

«Veterinarska uprava preduzima sve mjere u cilju sprječavanja uvoza iz svih zemalja u kojima je registrovana bolest avijarne influence i meso koje se nalazi u registrovanim objektima je apsolutno bezbjedno. Ono se bez ikakvih uslova može koristiti za ljudsku ishranu. Jaja potiču isključivo sa domaćih farmi iz Srbije i Crne Gore. Proteklih godina nije ni bilo uvoza jaja, te su ona apsolutno bezbjedna i mogu se bez ograničenja koristiti za ljudsku ishranu."

Popović naglašava važnost pridržavanja instrukcija koje je Veterinarska uprava dostavila domaćim farmerima:

«Da živinu drže zatvorenu, da spriječe dolazak divljih ptica na njihove farme i da za napajanje ne koriste vodu iz bara, rijeka, jezera... nego da koriste isključivo vodu iz vodovoda."

Kao prva žrtva ptičijeg gripa i to bez pojave samog virusa, pao je biznis. Industrija mesa već bilježi pad prometa i pored preduzetih preventivnih mjera od strane državnih institucija, ali i samih prerađivača. Hjumia Franca, direktor bijelopoljskog «Mesoprometa":

«Mi smo dobili od Veterinarske uprave uputstva kako da se ponašamo i da radimo, tako da se sredstva zaštite primjenjuju od samog ulaza u fabriku. Mislim da je teško bilo što da prođe. Kod nas u firmi promet je do sada pao za otprilike 50 posto. Prepolovio se."

Trgovina, takođe, bilježi pad prometa živinskog mesa i jaja koji Dragan Bokan, direktor firme «Voli», kategoriše kao blaži:

«Pomalo se primjećuje da su ljudi počeli da vode računa. U narednih desetak, petnaest dana, zbog tekuće kampanje vezane za ovaj problem, očekujem da će doći do naglog smanjenja u potrošnji, odnosno prometu živinskog mesa."

Problemu treba pristupiti maksimalno ozbiljno, upozorava Aleksandar Ražnatović, koordinator Odbora za ekologiju Grupe za promjene, koji ukazuje na neophodnost vršenja stalnog nadzora, posebno dva najznačajnija staništa divljih ptica u Crnoj Gori - Skadarskog jezera i ulcinjske Solane:

«Za pohvalu je odluka Ministarstva poljoprivrede da se zabrani lov na ptice. Paradoksalno je da, inače zabrinjavajuću, ali u ovom momentu dobru vijest predstavlja informacija da je smanjen broj ptica koje zimuju na Skadarskom jezeru. Prošle godine je bilo zabilježeno 35 hiljada, a ove godine se računa da će biti još manji broj, čak oko 20 hiljada, jer samim tim se smanjuje i vjerovatnoća da će grip doći u Crnu Goru."
XS
SM
MD
LG