Dostupni linkovi

Turska podržava volju naroda Kosova


Turska podržava rešenje političkog statusa Kosova na osnovu demokratske volje građana, izjavio je u Prištini ministar inostranih poslova Turske, Abdulah Gul. Gul, koji je i potpredsednik turske Vlade, razgovarao je sa međunarodnim i kosovskim zvaničnicima na Kosovu.

Gul je ocenio da Kosovo ulazi u najvažniju fazu u svojoj istoriji, s ciljem da se realizuje volja naroda na osnovu razgovora koje će voditi Ujedinjene nacije:

“Turska podržava odluku, UN ali i demokratsku volju građana Kosova”, rekao je turski ministar.

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova je i ovom prilikom insistirao na direktnom priznanju nezavisnosti, istovremeno izražavajući spremnost da se do nezavisnosti dođe putem koji je odredila međunarodna zajednica:

“Nakon što Savet bezbednosti razmotri izveštaj Eidea, očekuje se da se ustanovi međunarodni put za razgovore o budućnosti Kosova, a to je za nas nezavisnost, na čijem direktnom priznanju ja insistiram.”

Premijer Bajram Kosumi je ocenio da će u junu naredne godine Kosovo biti demokratska država:

“Očekujemo da 24. oktobra Savet bezbednosti donese odluku o početku razgovora o statusu Kosova. Narod Kosova veruje u ovaj proces i ubeđen je da će on biti pozitivan, te da će u junu 2006. godine, kada se taj proces završi, Kosovo napraviti jedan veoma važan korak u svojoj istoriji i postaće demokratska država, evropska, kao i ostale zemlje u regionu.”

Lider opozicione Demokratske partije Kosova Hašim Tači pozdravio je stav turskog ministra da se status treba rešiti na osnovu volje građana:

“I Turska i Kosovo se nalaze na istorijskim prekretnicama političkih i građanskih procesa. Turska je na početku procesa integracije u EU, a Kosovo na početku definisanja svog političkog statusa. Verujem da će ova dva procesa biti uspešna.”

Turski šef diplomatije Abdulah Gul posetio je 350 turskih vojnika u sastavu KFOR-a u regionu Prizrena, kao i pripadnike turske zajednice.
XS
SM
MD
LG