Dostupni linkovi

Počeo glavni pretres na suđenju za mito


Pred početak glavnog pretresa u slučaju Lijanović, odbrana optuženog bivšeg člana bh. Predsjedništva Dragana Čovića, sudije Ustavnog suda Mate Tadića i profesora prava Zdravka Lučića zatražila je razdvajanje postupka.
Čović, Matić, braća Ivanković - Lijanović i Lučić optuženi su za višemilionske utaje i mito.

Čovićev advokat Josip Muselinović zatražio je ne samo razdvajanje nego i obustavu krivičnog postupka zbog, kako je rekao, neregularnosti prikupljenih dokaza:

“Optužnica je podignuta, a da u spisu nije postojao nalaz vještaka financijske struke. Optužnica je potvrđena i prigovori odbijeni, a da u spisu nije postojao nalaz vještaka financijske struke. Devet mjeseci kasnije je došao taj nalaz koji doktora Dragana Čovića potpuno eksproprira i oslobađa bilo kakve kazne i odgovornosti. Zbog toga sam tražio obustavu kaznenog postupka. Ako se to ne dogodi, tražio sam razdvajanje, jer samo je jedan svjedok na njegove okolnosti.”

Tužilac Džonatan Ratel izjavio je da Tužilaštvo neće povući navode optužbe, te da komentari Muselimovića o nalazu vještaka nisu tačni.
Da podsjetimo, Čovića optužnica tereti za krivična djela korupcije, zloupotrebu položaja i ovlasti, te davanje i primanje mita u vrijeme dok je bio ministar finansija u Vladi Federacije BiH, 2000. godine:

“Navodi se da ovi darovi i korist u obliku mita od braće Ivanković Lijanović premašuju iznos od jednog miliona maraka. Osumnjičeni Jozo Ivanković Lijanović je u različitim vremenskim razdobljima uručivao darove i korist u obliku mita, između ostalog, u nekoliko značajnijih isplata gotovine, u vidu putničkog vozila “mercedes” i luksuznog stana. Osumnjičeni Dragan Čović je primio ove darove ili korist u obliku mita kao isplate za nezakonito vršenje svojih službenih dužnosti u formi uputa kao tadašnji ministar financija Federacije BiH. Izdao je nezakonite upute u svojstvu ministra financija Federacije BiH u korist braće Ivanković Lijanović u skladu s uvođenjem posebnih pristojbi i prelemana na uvoz roba, uključujući i mesne proizvode od strane kompleksa tvrtki Ivanković Lijanović.”

Na ovaj način Čović je budžet Federacije BiH oštetio za oko 27 miliona konvertibilnih maraka.

Ista optužnica sudiju Ustavnog suda BiH Matu Tadića tereti za zloupotrebu položaja i primanje mita u iznosu od 200 hiljada eura u gotovini. Braću Ivanković Lijanović, pored ostalog, optužnica tereti za višemilionske utaje poreza, davanje mita i falsifikovanje dokumenata.

Sudsko vijeće, kojim predsjedava sudija Ričard Gebelajn, najavilo je da će o prijedlozima odbrane za razdvajanje postupka odlučiti naknadno.
XS
SM
MD
LG