Dostupni linkovi

BEOGRAD


Evropska unija je u ponedeljak formalno počela sa Srbijom i Crnom Gorom pregovore o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju u skladu sa odlukom donetom još ranije, a objavljenom prošlog ponedeljka u Luksemburgu.
Oli Ren (Olli Rehn), komesar Evropske unije za proširenje je rekao u Beogradu na svečanoj sjednici kojoj je prisustvovao državni vrh državne zajednice i država članica, da je otvaranje pregovora "početak nove faze u odnosima EU i Srbije i Crne Gore, da će pregovori teći "dvostrukim kolosekom, odvojeno sa državama članicama, ali i sa pregovaračima državne zajednice o pitanjima koja su zajednička.
Rekao je da Evropska komisija "neće oklevati" da predloži obustavu pregovora ako ne bude saradnje Srbije i Crne Gore sa Haškim tribunalom.
Predsednici Vlada Srbije i Crne Gore Vojislav Koštunica i Milo Đukanović i ovu priliku su iskoristili da iznesu potpuno suprotne vizije narednih koraka. Srpski premijer insistira na "potpunom posvećivanju poslu" evropskih ingegracija dok crnogorski premijer ističe da referendum ni na koji način neće usporiti proces pregovora. Evropski komesar je podržao stav srpskog premijera.
XS
SM
MD
LG