Dostupni linkovi

BiH će insistirati na izručenju Ante Jelavića


Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine još uvijek ne zna gdje se nalazi Ante Jelavić, koga je Sud Bosne i Hercegovine prije četiri dana osudio na desetogodišnju kaznu zatvora zbog zloupotreba položaja i pronevjera u vrijeme dok je bio federalni ministar odbrane.

Bosanskohercegovački ministar pravde Slobodan Kovač u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže kako je Ministarstvo na čijem je čelu danas dobilo akt od Ministarstva sigurnosti, koji sadrži međunarodnu potjernicu izdatu za Antom Jelavićem. Ukoliko se desi da je Jelavić, koji ima i bosanskohercegovačko i hrvatsko državljanstvo, u Hrvatskoj, ova zemlja, prema Kovačevim riječima, ima pravo, prema Evropskoj konvenciji o ekstradiciji, da odbije izručenje. Na naš upit znači li to da je Bosna i Hercegovina u slučaju Jelavić nemoćna i da će eventualno odustati od Jelavićevog izručenja, ukoliko se ispostavi da se nalazi u Hrvatskoj, Kovač kaže:

“Nećemo najvjerovatnije ni u kojoj varijanti odustati da tražimo izručenje. Mora uslijediti inicijativa od nadležnog suda, mora biti dostavljena relevantna dokumentacija, mora se locirati Ante Jelavić, i onda ministar pravde može biti na potezu - dakle da traži. To je varijanta broj jedan. A broj dva: hoće li Republika Hrvatska izručiti Antu Jelavića ili ne, to je sad osjećaj, odgovornost, obaveza i zakonsko postupanje druge strane.”

Anti Jelaviću, nakon više od godinu dana koje je proveo u pritvoru Državnog suda, u maju ove godine dozvoljeno da se brani sa slobode uz kauciju od pola miliona konvertibilnih maraka, koja je, uz oduzimanje putnih isprava, smatrano dovoljnom garancijom. Na pitanje da li se moglo predvidjeti da će Jelavić napustiti BiH, portparol Suda BiH Refik Hodžić odgovara:

“Mislim da je vrlo teško špekulisati o tome da li je neko mogao da predvidi da će se desiti ovo što se dogodilo.”

Iz Državne granične službe navode kako nisu imali zvanične obavijesti o zabrani prelaska Ante Jelavića preko državne granice BiH, do trenutka kada je za njim raspisana Interpolova potjernica.

Tužilaštvo i Sud BiH u više navrata su upozoravali kako će imati problema sa osobama protiv kojih se vodi krivični postupak, ali i onima koji su na haškim optužnicama, jer većina njih ima, pored bosanskohercegovačkog, i državljanstvo drugih zemalja. Prema procjenama Ministarstva vanjskih poslova, između 150.000 i 500.000 ljudi u inostranstvu, osim bosanskohercegovačkog, imaju i pasoše drugih država.

*****

Unatoč međunarodnoj tjeralici i pretpostavkama da se bivši predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine, Ante Jelavić, najvjerojatnije skriva u Hrvatskoj, hrvatska policija ne traga za njim, jer Jelavić ima dvojno državljanstvo i Hrvatska ga nije dužna izručiti, izjavio je glasnogovornik hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova, Zlatko Mehun.

''Hrvatska policija u petak poslijepodne zaprimila je obavjest putem Interpola o tome da je za Antom Jelavićem raspisana međunarodna potraga. Iz razloga što hrvatska država ne izručuje svoje državljane drugim zemljama, hrvatska policija nije imala niti pravnog temelja za objavu te potrage na prostoru Republike Hrvatske.''

Glasnogovornik hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova, Zlatko Mehun, pojašnjava da će policija reagirati tek po nalogu hrvatskih pravosudnih tijela:

''I do sada je u sličnim slučajevima praksa bila takva da Ministarstvo pravosuđa zatraži ustupanje kaznenog progona. Nakon toga, prema nalogu Ministarstva pravosuđa, pravosudnih tijela, hrvatska policija će i postupiti.''

No, prema mišljenju pravnih eksperata, Hrvatska zasad u slučaju Jelavić neće sama ništa poduzimati, prije svega jer je u Bosni i Hercegovini u toku njegov žalbeni postupak. Reagirat će, kaže odvjetnik Anto Nobilo, tek ako bosansko pravosuđe zatraži da se Jelaviću sudi u Hrvatskoj:

''Oni bi mogli, kao i u slučaju Fikreta Abdića, ustupiti cijeli predmet na postupanje u Hrvatskoj, ili ako dođe do osuđujuće presude, ako bude potvrđena od strane višeg suda ova presuda, onda postoji mogućnost da se i u Hrvatskoj izdrži ta kazna zatvora.''

Bivša ministrica pravosuđa, Ingrid Antičević Marinović, naglašava međutim da Hrvatska ne mora izručiti Antu Jelavića, ali da i sama, već sada, neovisno o zahtjevima iz Bosne i Hercegovine, može protiv njega pokrenuti sudski postupak:

''Hrvatska može i sama suditi po načelu univerzalnosti. Ukoliko Državno odvjetništvo zatraži, može pokrenuti postupak i protiv državljanina i protiv stranca, čak onog koji je djelo učinio u stranoj državi i na teret stranog državljanina ili strane države. To je načelo univerzalnosti. Ima nekoliko mogućnosti da Hrvatska to sama učini, ali bi onda trebalo Državno odvjetništvo u tom smislu pokrenuti postupak u uzajamnoj pomoći, služeći se svim onim dokazima kojima se služio sud u Bosni i Hercegovini.''

Nismo, na žalost, uspjeli dobiti tumačenje u Ministarstvu pravosuđa, niti Državnom odvjetništvu, no odvjetnik Anto Nobilo misli da bi se načelo univerzalnosti teško moglo primijeniti u slučaju Jelavić:

''Što se tiče naših državljana, mi ih možemo progoniti za kaznena djela koja su počinjena na tuđem teritoriju, ali ovdje imamo slučaj da je taj postupak već započeo u drugoj zemlji. Potoji presedan, a to je Fikret Abdić, koji je također imao dvojno državljanstvo. Sud u Karlovcu osudio je Fikreta Abdića za zločine počinjene u Krajini. Smatram da u ovom trenutku nema pravnog osnova za uhićenje Ante Jelavića. Vjerojatno je on to i znao i radi toga je to i bilo tako pripremljeno.''
XS
SM
MD
LG