Dostupni linkovi

Počeli pregovori o Sporazumu sa EU


“Danas u Beogradu sija sunce i zato želim da Srbiji i Crnoj Gori uputim tople čestitke što počinje značajan proces koji će značiti dalji pomak u pravcu Evropske unije.”

Ovim rečima je Evropski komesar za pridruživanje Oli Ren pozdravio početak pregovora o stabilizaciji i asocijaciji u prepunom kabinetu Saveta ministara državne zajednice Srbija i Crna Gora. Po njegovim rečima početak pregovora rezultat je značajnih reformi koje su sprovedene u poslednjih nekoliko godina, ali i vidnog napretka koji je ostvaren u saradnji sa Haškim tribunalom. Ren je ohrabrio građane državne zajednice da nastave putem reformi, jer će od njihove brzine direktno zavisiti brzina priključenja uniji. Evropski komesar upozorio je da reforme ne treba da budu sprovođene samo zato da se zadovolji Brisel i vlade zemalja EU, već i zato što će one doneti konkretne koristi građanima SCG. Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović rekao je da je danas dobar dan za Srbiju i Crnu Goru i dan koji treba da ohrabri sve koji veruju u evropsku budućnost, koja je izvesna:

“Pristupanje Evropskoj uniji mora za sve nas da ostane dokaz da su proevropske vrijednosti svakim danom sve snažnije u svima nama, da znače pobjedu evropskog mišljenja, pragmatizma, uspjeha koju ćemo znati sami napraviti, pobedu sporazumjevanja i traženja konkretnih i realnih rešenja. Evropske vrijednosti i Evropska unija moraju da pobjede u nama radi svih nas. Naša djeca očekuju to od nas da pokažemo da znamo nađemo put za napredak, put za budućnost, put za stabilnost regiona, put za dobre odnose Beograda i Podgorice, put za bolji život svakog građanina Srbije i Crne Gore, put za veće plate, sigurniji život i više sreće za svakog čovjeka u Srbiji Crnoj Gori.”

Premijer Srbije Vojislav Koštunica istakao je značaj otpočinjanja pregovora za stabilnost regiona Zapadnog Balkana:

“To znači i da moramo da prihvatimo zajedničku odgovornost za stabilnost našeg regiona, doprinositi toj stabilnosti i to pre svega podrazumeva nepromenjivost međunarodno priznatih granica. Vlada Srbije se dobro pripremila za otpočinjanje ovih pregovora i sada je naravno iznad svega važno da se svi mi u državnoj zajednici Srbija i Crna Gora u potpunosti posvetimo ovom poslu. Prilika je tu i ne smemo je propustiti.”

Predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović u otpočinjanju pregovora vidi potvrdu i priznanje za reformu koje je ova republika do sada sprovela. On se zahvalio službama svoje vlade, parlamentu, i nevladinom sektoru Crne Gore, da bi na kraju uputio poruku:

“Donošenje odluke o državnom statusu Crne Gore u skladu sa Beogradskim sporazumom i Ustavnom poveljom na proleće 2006. godine ni na koji način neće umanjiti efikasnost našeg pregovaranja.”

Oli Ren je izneo nešto drugačije viđenje uticaja referenduma u Crnoj Gori na sporazum o stabilizaciji i pridruživanju:

“Nije u ovom trenutku korisno da se počinje politička diskusija o tome šta će se desiti ukoliko rezultat referenduma iduće godine bude secesija. Imajići u vidu aktuelnu stvarnost sasvim je jasno da u slučaju podele zemlje komisija će morati da traži od Saveta Evropske unije da donese odluku o budućnosti pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom. Tu se može izgubiti dosta vremena, više meseci, i umesto toga neće biti moguće ostvariti napredak vezan za detalje od suštinskog značaja.”

Evropski komesar za pridruživanje Oli Ren uz sve pohvale na račun domaćina nije propustio da uputi i ozbiljno upozorenje:

“Tokom pregovora mi ćemo dalje pratiti napredak i to veoma pomno i komisija neće oklevati da preporuči obustavu pregovora ukoliko dođe do toga da ti napori posustanu.”

Oli Ren je rekao da Brisel nakon podnošenja izveštaja generalnog sekretara Ujedinjanih nacija Kai Eidea, uskoro očekuje da Savet bezbednosti donese odluku o početku pregovora o Kosovu, a da je stav Evropske unije da se mora omogućiti evropska budućnost Kosova bez obzira na ishod pregovora o statusu.

I predsednik Srbije Boris Tadić istakao je nakon razgovora sa komesarom Evropske unije činjenicu da će se u isto vreme voditi razgovori o stabilizaciji i pridruživanju i o budućem statusu Kosova:

“Moramo imati potpuno jasne strategije i svest o međuzavisnosti tih procesa. Zajednička platforma Vlade i predsednika Srbije je praktično već gotova. Pregovarački tim je manje bitno pitanje danas ali upravo u trenutku kada počnu pregovori biće definisan i pregovarački tim i istovremeno hoću da kažem da izveštaj Kai Eida jeste nastao u realnim političkim okolnostima. Mislim da je Kai Eide pokazao najveću dobru nameru koja se mogla očekivati u ovom trenutku, iako sa delovima toga izveštaja ne možemo u potpunosti biti zadovoljni kao i sa direktnom konsekvencom da se ulazi u pregovore, praktično, ali da standardi nisu postignuti pre počektka pregovora. Međutim to je realnost s kojom se Srbija danas suočava i uvoj realnosti mi ćemo morati da vodimo pregovore i o Kosovu i Metohiji i o stabilizaciji i asocijaciji sa Evropskom unijom. Moraćemo paralelno stime da se kvalifikujemo na Svetsko prvenstvo u fudbalu, i ne znam koje još nacionalne napore ćemo morati da očekujemo u narednom periodu, istovremeno.”

*****

Početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijiom predstavlja značajan i dugo očekivani korak, jednodušna je ocena kako zvaničnika tako i eksperata. Ovi pregovori, odvijaće se, međutim, pod senkom nekoliko nerešenih pitanja kao što su odnosi Srbije i Crne Gore, početka pregovora o budućem statusu Kosova, kao i saradnje sa Haškim tribunalom, te se samim tim otvara i pitanje koliko ove činjenice mogu biti prepreka u pregovorima sa EU.


Proces pregovora sa Evropskom unijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju preklopiće se sa pitanjima kao što su odnosi Srbije i Crne Gore, rešavanje budućeg statusa Kosova i saradnja sa Haškim tribunalom, i nemoguće je da ove činjenice ne utiču na taj proces, kaže u izjavi za naš program Milica Delević-Đilas iz kancelarije Vlade Srbije za pregovore sa Evropskom unijom. Delević-Đilas u tom smislu posebno ističe pitanje odnosa Srbije i Crne Gore.

“Ukoliko dođe do referenduma i on uspe, Srbija i Crna Gora će morati da nastave da pregovaraju odvojeno i za to će pored sve dobre volje Evropskoj komisiji biti potrebno neko vreme da se ti pregovori nastave.”

Negde na tom talasu kreću se i razmišljanja čelnika Evropske unije. Naime, komesar za proširenje Oli Ren ističe da će se ukoliko rezultat referenduma u Crnoj Gori bude nezavisnost izgubiti dosta vremena i da će doći do određenog zastoja u pregovorima. S druge strane, kada je reč o Kosovu i Metohiji posebno pitanje otvara najavljeni početak pregovora o budućem statusu južne pokrajine. Podsećamo da je Oli Ren uoči dolaska u Beograd izjavio da se od Srbije očekuje popuštanje u odnosu na Kosovo ukoliko se želi nastavak pregovora sa Evropskom unijom. Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović, međutim, kaže da za sada od Beograda niko nije tražio ustupke po pitanju Kosova.

“Od nas se očekuje da uđemo u te pregovore i da Beograd tu bude krajnje aktivan. Ja zaista ne mogu da kažem da je na bilo koji način Kosovo i Metohija postalo uslov ili će postati uslov. Mislim da su to malo slobodnije ocene.”

Istovremeno, kada je reč o uticaju pregovora o statusu Kosova na pregovore sa Evropskom unijom Milica Delević-Đilas ističe:

“Verujem da će zahtev koji će se očekivati od Beograda biti da učestvuje u pregovorima bez prejuduciranja rešenja, a da će kasnije rešenje naročito ako bude podržano recimo rezolucijom Saveta bezbednosti, njegovo poštovanje postati uslov za dalji napredak u procesu stabilizacije i pridruživanja.”

Uslov svih uslova za evroatlanske intergracije ostaje naravno saradnja sa Haškim tribunalom, odnosno hapšenje i izručenje Ratka Mladića. Upravo Oli Ren nagoveštava da će komisija Evropske unije pomno pratiti odnose sa Tribunalom, te da neće oklevati da preporuči obustavu pregovora sa Srbijom i Crnog Gorom ukoliko se posustane u saradnji sa Hagom. Milica Delević-Đilas međutim ističe da kod svih u Srbiji sada postoji svest da se ovaj uslov ne može prenebregnuti, uključujući i izručenje Ratka Mladića.

“Ono što se meni čini da je pozitivno je da činjenicu da je ta saradnja uslov i da do tog izručenje u jednom trenutku mora doći niko više ne dovodi u pitanje.”

Uprkos svim ovim preprekama evropska budućnosti Srbije ne može biti dovedena u pitanje smatra bivši ministar spoljnih poslova Goran Svilanović.

“Može proces da bude malo sporiji, mogu neke obaveze da budu ranije ili kasnije ispunjene, mislim pre svega u odnosu na Mladića ili dalja saradnja sa sudom u Hagu, ali to više ne može da bude izbegnuto. Prosto, to je nekakva mudrost u Srbiji.”

Naposletu čujmo kako neki od građana Srbije odgovaraju na pitanje šta Srbija dobija i gubi eventualnim ulaskom u Evropsku uniju.

“Ja mislim da nemamo šta da izgubimo pošto i ovako nemamo ništa.”

“Mislim da će doboti dosta, dobiće jednu stabilnost, biće valjda i bolji život.”

“Mi smo imali sankcije i 99. godine pa smo bolje živeli nego danas. Sad ti je litar mleka 33 dinara, a onda je bilo tri dinara. Ništa nam dobro ne sleduje.”
XS
SM
MD
LG