Dostupni linkovi

Jedan od prioriteta Hrvatske suradnja sa Hagom


Manje je korisno špekulirati o datumu hrvatskog ulaska u Evropsku uniju, a mnogo je važnije poraditi na reformama, poručio je evropski povjerenik za proširenje Oli Rehn po završetku dvodnevne posjete Hrvatskoj, prve posjete na ovako visokoj razini od početka pregovora o hrvatskom članstvu u Uniji. Suradnja sa Hagom, pravna sigurnost, povratak
izbjeglica, prava manjinskih zajednica i pomirba kao eminentno evropska vrijednost, to su, po Rehnovoj ocjeni, hrvatski prioriteti:

„Došlo je vrijeme da se ovdje na Zapadnom Balkanu prošlost ostavi za sobom, nađe povijesna istina i poradi na pomirbi“, kazao je. „Zbog toga je suradnja u regiji nužna“, naglasio je evropski povjerenik.

Novinski naslovi u hrvatskim medijima „Zbogom Balkanu, dobro
jutro Evropo“ imaju smisla ako je Balkan sinonim za krvava zbivanja devedesetih, ali kaže Rehn kako nikako ne smiju značiti prekid regionalne suradnje. Hrvatska mora i dalje biti primjer i smjerokaz za ostale zemlje regije:

„Jer, sve zemlje regije imaju evropsku perspektivu i cilj nam je da sve one srednjoročno ili dugoročno postanu članice Evropske unije“, podsjetio je evropski povjerenik.

Rehn se tijekom dvodnevne posjete Hrvatskoj susreo sa predsjednicima države i Vlade Stipom Mesićem i Ivom Sanaderom, članovima vanjskopolitičkog odbora Sabora i Zajedničkog odbora Sabora
i Evropskog parlamenta.

Sinoć je Rehn, koji je jedan mandat bio i predsjednik Udruge nogometnih klubova švedske prve lige, zajedno sa Mesićem i Sanaderom bio i na nogometnoj utakmici Švedske i Hrvatske na zagrebačkom Maksimiru, sa koje se švedska reprezentacija vratila u Stockholm bez bodova.
XS
SM
MD
LG