Dostupni linkovi

Strahuje se da je poginulo 40.000 ljudi


Spasilačke ekipe u Pakistanu i Indiji prošle noći su po jakoj kiši nastavile napore da izvuku preživjele iz ruševina koje je prouzrokovao zemljotres. Najveći problem za spasilačke ekipe predstavlja zabačenost područja najviše pogođenog zemljotresom, jer su putevi teško oštećeni ili blokirani odronima zemlje. Do mnogih sela moguće je doći samo pešice ili na konjima. U zemljotresu je nestala i grupa od sedam čeških planinara, koji su planirali uspon na Nanga Parbat, planinu udaljenu oko 300 kilometara od epicentra.

Pogođen je i dio Afganistana, ali zbog daljine i nepristupačnosti krajeva, vlasti još nisu u mogućnosti da utvrde broj žrtava i materijalnu štetu. Pakistanski predsjednik Pervez Mušaraf uputio je apel za međunarodnu pomoć:

"Imamo dovoljno ljudi, ali nam je potrebna finansijska pomoć kako bi se suočili sa tom tragedijom."

Mušaraf je naglasio da su neophodni lijekovi, šatori i helikopteri kako bi se došlo do pogođenih i veoma nepristupačnih dijelova zemlje.

Američki predsjednik Džordž Buš je naredio da se šalje prva hitna pomoć u zemljotresom pogođena područja, te dodao da se sprema i ´dodatna pomoć unesrećenima u toj jezivoj tragediji´. Evropska unija saopštila je da je humanitarnim agencijama teško da dopru do oblasti južne Azije, ali je ipak apelovala da pokušaju pomoći i da će troškove snositi EU. Kao prvu pomoć, objavljeno je, EU bi mogla odvojiti tri miliona eura.

"Sve humanitarne agencije imaju ozbiljne probleme kako da priđu regionu. To je vrlo nepristupačno mjesto, a kao konfliktna zona i delikatno", saopšteno je iz ureda komesara za humanitarna pitanja EU.

Ujedinjeni narodu su poslali iz Ženeve koordionacioni tim za pružanje pomoći nastradalim. Međunarodni Crveni krst saopštio je da se ubrzano priprema da pošalje pomoć u slučaju da je pakistanske vlasti zatraže.

Britanska vlada saopštila je da procenjuje štetu, a da već ima spremne timove spasilaca koje može da pošalje. Turski premijer Redžep Tajip Erdogan najavio je slanje spasilačkih timova i aviona sa namirnicama i neophodnim materijalom. Njemačke vlasti su stupile u kontakt sa organzacijama za prižanje pomoći u regionu i sa UN, kako bi organizovale pomoć, saopštio je njemački ministar vanjskih poslova Joška Fišer. Austrija je spremna takođe poslati spasioce i pomoć, a austrijska vojska je u pripravnosti u slučaju da stigne molba za pomoć.

Australija, Kina, Japan i Rusija poslaće spasilačke timove i novac u ugrožena područja. Kina je poslala spasilački tim u Indiju i Pakistan, a kineskoj ekipi će se u Islamabadu pridružiti 50 japanskih stručanjaka za zemljotrese, ljekara i spasilaca. Ministarstvo vanjskih poslova je objavilo da će Tokio osigurati šatore, ćebad i sredstva za prečišćavanje vode u vrijednosti 221.000 dolara. Japanski Crveni krst odvojio je 132.000 američkih dolara za pomoć žrtvama zemljotresa i uputiće timove u ugrožena područja. Australijska vlada će izdvojiti 387.673 američkih dolara za medicinsku pomoć za ugrožene zemlje. Rusija bi trebala u Islamabad uputiti helikopter sa timom spasilaca i opremom, saopšteno je iz ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

Epicentar zemljotresa, koji se dogodio u subotu u 8.50 sati po lokalnom vremenu, nalazio se na oko 100 kilometara sjeveroistočno od pakistanskog glavnog grada. Zemljotres je bio jačine 7,6 stepeni Rihterove skale. Nakon ovog uslijedilo je još 45 zemljotresa. Posljednji je registrovan u nedjelju, u 14.00 sati po lokalnom vremenu i bio je jačine 6 stepeni Rihterove skale.
XS
SM
MD
LG