Dostupni linkovi

Svi smo egoisti i grabljivi


Čuveni češki filmski i pozorišni reditelj, oskarovac, Jirži Mencl u Beogradu će naredne godine, najavljeno je, režirati jednu Šekspirovu komediju. Mencl, kojeg publika najviše pamti po filmu “Strogo kontrolisani vozovi”, nagrađenog Oskarom, za Radio Slobodna Evropa dao je ekskluzivni intervju tokom posete Beogradu.

RSE: Mi smo u ovom trenutku u sred tranzicije kao što je Češka bila pre desetak godina. Da li uočavate neke sličnosti ili zajedničke stvari?

MENCL: Ja sam suviše kratko ovde da bi dao neku adekvatnu ocenu o tome, ali očito da se radi o istim problemima koje smo imali pa i imamo još uvek mi Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i svim zemljama koje mi zovemo postkomunističkim. Tim gora situacija je ovde, jer ovde jer bio rat, a kod nas nije.

RSE: Možete li reći kako u ovom trenutku vidite odnos između Srbije i Evrope?

MENCL: To pre svega zavisi od same Srbije i njenog rukovodstva. O tim stvarima ja zaista znam strašno malo. Ono idealno stanje koje mi zamišljamo, ali ne mogu da ga garantujem, da će i Srbije i ostale zemlje koje još nisu u zajednici u skladu da žive svi zajedno u jednoj celini. Nažalost svi smo egoisti i grabljivi.

RSE: Mnogo reditelja sa ovog prostora studiralo je u Pragu. Čiji rad Vam se najviše dopada?

MENCL: Teško da ja to ocenim u potpunosti. Llično imam veoma dobre odnose, dakle, družimo se, sa Paskaljevićem i Kusturicom i, naravno, sa Šijanom. Ali sa Šijanom sam se retko kad sretao.

RSE: Šta vam se posebno dopada kod Šijana?

MENCL: Njegov humor i to ne jeftin humor.
XS
SM
MD
LG