Dostupni linkovi

Nobelova nagrada za mir El Baradeiju


"Norveški nobelov komitet je odlučio da Nobelovu nagradu za mir u 2005. godini podijeli na dva jednaka dijela između Međunarodne agencije za atomsku energiju i njenog glavnog direktora Muhameda El Baradeia, saopštio je na svečanosti u Oslu predsjednik Nobelovog komiteta Ole Danbolt Mjoes.Nagrada im je dodeljena za napore koje čine na sprečavanju korišćenja nuklearne energije u vojne svrhe i na obezbjeđivanju da se nuklearna energija, koja se koristi u mirnodopske svrhe, koristi na najbezbjedniji mogući način, obrazložio je Mjoes.

Egipćanin Mohamed El Baradei i Međunarodna agencija za nuklearnu energiju, na čijem je on čelu, bili su među favoritima za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir za koju je bilo prijavljeno 199 kandidata.

U obražlozenju njihovog izbora se, takođe, ističe kako, u vrijeme kada se prijetnja nuklernog oružja ponovo povećava, Nobelov komitet želi da naglasi da ta opasnost mora biti u najvećoj mjeri dostupna međunarodnoj kontroli. Ti principi su posebno izraženi u angažovanju Međunarodne agencije za atomsku energiju i njenog direktora Mohameda El Baradeia.

Njegov rad u vrijeme naglašenih nuklearnnih kriza proteklih godina bio je često hvaljen, ali izlagan i kritici. Prije dvije godine je izazvao veliko nezadovoljstvo SAD zbog njegovih tvrdnji da ne postoje dokazi da režim Sadama Huseina namjerava proizvesti oružje za masovno uništenje. Pozornost svjetske javnosti skrenuo je, pored ostalog, i otkrićem da Iran ne sarađuje dovoljno u okviru međunarodnih napora na postivanju Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja.

“U vrijeme kada su međunarodni napori za razoružanje u zastoju i kada postoji opasnost od širenja nuklearnog naoružanja i od država i od terorištičkih grupa, te kada nuklearna moć ponovo dobija sve značajniju ulogu, rad Međunarodne agencije za nuklearnu energiju je od neizmjerne važnosti", rekao je na svečanosti proglašenja Nobeleove nagrade za mir u Oslu, predsjednik odbora za dodjelu Ole Danbolt Mjoes.

Nobelova nagrada za mir, koja se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na iznos od 1.100.000 eura biće dobitnicima uručena 10. decembra u Oslu, na dan smrti njenog utemeljitelja, švedskog filantropa i industrijalca, izumitelja dinamita, Alfreda Nobela.
XS
SM
MD
LG