Dostupni linkovi

Hoće li biti pregovora o decentralizaciji?


Ministar za lokalnu samoupravu u Vladi Kosova Ljutfi Haziri izjavio je kako će, po svemu sudeći, decentralizacija biti pitanje na pregovorima sa Beogradom o statusu Kosova. Haziri kaže kako ne bi želeo da o tom procesu razgovaraju vlasti van Kosova, osim partnera iz Saveta Evrope i USAID-a:

“Ne bih želeo da proces decentralizacije bude na pregovaračkom stolu sa Beogradom. Ali na osnovu svih procena, jedan deo tog procesa biće tema pregovora. Najverovatnije je da će se postići politička procena procesa, kojem se može dati jedan drugačiji pristup.”

Prema njegovim rečima, za Vladu je veoma važno da se sačuva princip o reformi lokane vlasti, ali se pregovori ne mogu izbeći:

“S obzirom da nezavisnost nije pitanje za pregovore, o nečemu se mora pregovarati, a to može biti proces reforme loklane vlasti. Ali ja ipak to ne bih preporučio.”

Istovremeno, i kosovski Srbi smatraju kako decentralizacija vlasti ne sme biti tema na razgovorima o budućem statusu. Ranđel Nojkić, zvaničnik Srpske liste za Kosovo Metohiju, kaže za naš program kako se ne sme čekati na pregovore da bi proces reforme lokalne vlasti počeo:

“Pregovori ne smeju da budu vezani sa decentralizacijom niti decentralizacija sa pregovorima. Jednostavno, decentralizacija je proces koji je sam za sebe i on mora da odgovori svojoj nameni”.

Kosovski Srbi ne učestvuju u decentralizaciji vlasti na Kosovu jer traže sveobuhvatnu reformu, sa preciznim brojem budućih opština i jasno definisanim ovlašćenjima novih opština. U srpskim sredinama, Gračanici i Partešu, nije se krenulo sa formiranjem pilot projekata, već samo u Đeneral Jankoviću, Juniku i Mamuši.Uslov Srba za učešće u tom procesu jeste da u opštinama Gračanica i Parteš Srbi budu velika većina, da se jasno definišu granice, što znači da u njihovom sastavu budu sve veće okolne srpske sredine. Prema rečima Nojkića, za Srbe je prioritet sveobuhvatna decentralizacija:

“Ti zahtevi ne da ostaju, nego kada smo ih mi pismeno dostavili niko se nije suprotstavio tim zahtevima, što smatramo da je nešto što je optimalno i nešto o čemu treba da se razgovara”.

Ministar Haziri kaze da je proces formiranja pilot opština u srpskim sredinama otvoren:

“I dalje postoje razlike, ne u odnosu sa srpskom zajednicom, već sa njihovim političkim liderima. Glavna razlika je što mi ne prihvatamo uslove.”

Haziri ističe kako se proces ne može zaustaviti, a principi Vlade Kosova o reformi lokalne vlasti se neće menjati:

“Svi koji ne učestvuju danas biće primorani da uzmu učešće u budućnosti, ali manje -više mogu da zakasne u stvaranju procesa.”
XS
SM
MD
LG