Dostupni linkovi

Parlamenti pozvani na usvajanje sporazuma


Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u BiH pozdravlja usvajanje Sporazuma o reformi policije u parlamentu RS-a, kojim se ispunjavaju sva tri uslova Evropske komisije. Konstatuje se da će ovaj sporazum biti osnova za efikasan i savremen policijski servis, koji je potreban i koji građani Bosne i Hercegovine zaslužuju.

Vijeće, također, izražava zadovoljstvo zbog nedavnog usvajanja Zakona o reformi odbrane BiH.

Sa žaljenjem se, tek, konstatuje da haški optuženici, posebno Radovan Karadžić i Ratko Mladić, još uvijek nisu prebačeni u Hag, uz napomenu da je jedini preostali zahjev za BiH ka pristupu programu Partnerstvo za mir puna saradnja sa Haškim tribunalom.

Vijeće za implementaciju mira, u isto vrijeme, potpuno podržava značajan progres postignut usvajanjem Zakona o javnom RTV servisu, koji je podržan i od Ustavnog suda BiH kao zakon koji neće ugrožavati bilo čije nacionalne interese.

Vijeće se, pak, snažno se protivi segregaciji i diskriminaciji u bh. školama zahtijevajući od odgovornih vlasti da ponište sve odluke kojima je dozvoljena podjela škola, kako bi đaci počeli redovno pohađati nastavu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG