Dostupni linkovi

Osam Srba će svedočiti u slučaju Lora


Izražavajući zadovoljstvo ishodom sastanka u Specijalnom sudu za ratne zločine, kojem su pored osmorice svedoka koji su pristali da svedoče u slučaju Lora prisustvovali i predstavnici državnih organa, kao i predstavnici nevladinih organizacija, portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekerić kaže da ovo predstavlja veliki korak ka okončanju ovog procesa, zadovoljenju pravde i podvlači:

“Svi državni organi Republike Srbije dali su potpunu garanciju, znači Ministarstvo pravde, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, svako iz svoje nadležnosti za njihov odlazak, boravak i povratak iz Hrvatske. Isto tako i Republika Hrvatska je dala garancije sa svoje strane.”

Direktor Dokumentacionog centra Veritas Savo Štrbac ističe da će pre svedoka iz Srbije u Županijskom sudom u Splitu iskaz dati deset svedoka iz Bosne i Hercegovine i naglašava da očekuje da optužnica bude proširena i kvalifikovana i kao zločin protiv ratnih zarobljenika, budući da su svedoci i iz Srbije i iz Bosne i Hercegovine ujedno i oštećeni u ovom slučaju. On istovremeno iznosi podatke o broju zarobljenika koji su prošli Loru, kao i o broju ubijenih u ovom logoru:

“Prema službenom broju iz hrvatskih izvora Loru je prošlo 1.005 lica, a neki listovi nedostaju u službenom protokolu, tako da još nije utvrđen broj. Ovo je ono što je sigurno da je prošlo, a oko sedamdesetak ih je izgubilo život u Lori.”

Osmorica svedoka koja su se odlučila da svedoče za suđenje za ratni zločin u Lori, zarobljeni su tokom 1992. godine na teritoriji Bosne i Hercegovine kao pripadnici tadašnje Jugoslovenske narodne armije. Penzioinisani major i bivši pilot Jugoslovenske narodne armije Goran Pantić ističe da se odlučio da svedoči jer smatra da istina treba da izađe na videlo. A o okolnostima pod kojima je zarobljen, šta je preživeo u Lori kaže:

“Skočio sam iz aviona, pa su me dole pokupili na području Bosne i Hercegovine. Pa tako, devet polomljenih rebara, probijena pluća, oštećena kičma. Ja samo poručujem svim onim koji će i dalje da ratuju da se ponašaju normalno i u tom ratu. Preko nišana je lako, ali tući vezanog čoveka, to je malo nastrano.”

Inače, ponovljeni postupak protiv osmorice bivših hrvatskih policajaca za ratni zločin protiv civila u logoru Lora 1992. godine počeo je 12. septembra u Splitu. Podsećamo da sudija Slavko Lozina 2002. godine oslobodio optužene, ali je Vrhovni sud poništo ovu presudu. Naposletku, Tonči Majić, predstavnik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava, naglašava da je i javno mnjenje u Hrvatskoj potpuno spremno za jedno ovakvo suđenje:

“Ovdje su tokom godine objavljena tako grozna, detaljna svedočenja, o vađenju očiju, kidanju ušiju, ljudi bez jezika. Mi smo opet danas našli novog svedoka koji potvrđuje tu u početku fantastičnu priču Marija Barišića, hrvartskog vojnog policajca iz Šibenika, koji je o tome izvestio predsednika Tuđmana još 92. ili 93. I sad je nedavno tužilaštvo dopustilo da se objave transkripti koji do u riječ potvrđuju što je Mario tada upozoravao. Dakle, da su se u Lori desili najgori zločini. I sad kad javnost to više zna, kad je javnost to prihvatila, ona želi da se ta stvar okonča.”
XS
SM
MD
LG