Dostupni linkovi

London optužio Teheran za naoružavanje pobunjenika


Prilikom današnjeg susreta sa iračkim predsjednikom Jalalom Talabanijem, britanski premijer Tony Blair ponovio je optužbe o iranskoj umješanosti u smrt osmorice britanskih vojnika u Iraku:

"Ono što je apsolutno provjereno jeste da se u Iraku upotrebljava novo oružje, ne samo protiv britanskih trupa. O porijeklu tog oružja ne možemo biti sigurni, ali postoje određene informacije koje nas upućuju na iranske elemente ili na Hezbollah".

Visoki britanski oficir optužio je sinoć Iran da je odgovoran za snabdijevanje oružjem pobunjenika na jugu Iraka, precizirajući kako je riječ je o sofisticiranim raketama koje su u stanju probiti oklopna vozila i protiv kojih britanska vojska nema adekvatnu zaštitu.
Borci radikalne grupe Hezbollah u Libanu koristili su slične bombe protiv izraelskih oklopnih vozila, a sugerira se da je Iranska radikalna garda, koja je aktivna na jugu Libana, podržala isporuku tog oružja u Irak.

Rijetko su britanski zvaničnici tako otvoreno kritizirali Iran kako su to učinili sinoć. Uvijek su pažljivo birali riječi kojim će upozoriti na, za njih nedopustive, intervencije Teherana u susjednim zemljama. Dan uoči krucijalnog glasanja za Ustav Iraqa nešto je puklo. Zašto baš u ovom trenutku, pitali smo Charlesa Langtona, specijalistu za odbranu u Institutu za međunarodne strategijske studije u Londonu:

"Mislim da odgovor moramo tražiti na barem dva aspekta. Prvi je predstojeći referendum u Iraku, zbog kojeg se mogu pojačati neprijateljstva između pobunjenika i šiitske milicije. I drugi, stvari vezane uz iranski nuklearni program, gdje Evropska trojka, a tu spada i Britanija, imaju priliku prijaviti Teheran Savjetu sigurnosti UN-a.”

Iranci su zato izabrali britanske vojnike u Iraku za omekšavanje stava Londona, a Britanci sada uzvraćaju direktnim optužbama, kakve se ranije nisu čule. Prema nekim ocjenama, Britanci vjeruju da imaju malo toga izgubiti u već narušenim odnosima sa zvaničnim Teheranom zbog iranskoga nuklearnog programa.

Iran kategorično odbacuje optužbe. Portparol Ministarstva spoljnjih poslova Hamid Reza-Asefi kazao je da su takve optužbe laž, te je Britancima poručio da pokažu dokaze za svoje tvrdnje:

"Znam našu politiku i znam što različite institucije, uključujući Revolucionarnu gradu, rade u zemlje i van nje. To nije u skladu s našom spoljnjom politikom, tako da ni ne sumnjam da čine takvo što. Sasvim suprotno, mislim da su u Iraku glavni uzrok krize i nestabilnosti strane snage, među kojima su i Britanci."
XS
SM
MD
LG