Dostupni linkovi

Osuđen na deset godina zatvora


Optuženi Ante Jelavić nije se pojavio u Sudu BiH prilikom izricanja presude, a na pitanje predsjedavajućeg Sudskog vijeća Malkolma Simonsa, upućeno Jelavićevom advokatu Draganu Barbariću, zašto, Barbarić je odgovorio da njegov štićenik po zakonu nije obavezan da prisustvuje izricanju presude. Tek, nakon jednosatnog izlaganja po svim tačkama optužnice protiv, sudija Simons je donio presudu: 10 godina zatvora, koje Jelavić treba odmah početi izdržavati.

Tužilac Džon Mek Ner u istom trenutku je tražio nalog za hapšenje Ante Jelavića, koji se branio sa slobode od maja mjeseca, kada je položio kauciju od pet stotina hiljada konvertibilnih maraka:

“Moram iskreno da kažem da se gospodin Jelavić ponio zaista kukavički kada se danas nije pojavio. Ne znam gdje se on nalazi. Čuli ste, izdat je nalog za njegovo hapšenje, obavijestili smo državnu graničnu službu.”

Tužilac Mek Ner kaže da je zadovoljan ishodom ovog sudskog procesa:

“Presuda koja je danas izrečena u predmetu Hercegovačka banka predstavlja važan korak u razvoju vladavine prava u BiH. Slučaj je bitan ne samo zbog izrečene presude već zbog pravičnosti postupka. Sud BiH je pokazao sposobnost da preuzme složene, politički osjetljive predmete na način koji je neutralan, objektivan i u skladu sa svim međunardonim standardima pravde.”

Mek Ner je pojasnio dokazane tačke optužnice protiv bivšeg ministra odbrane Federacije BiH Ante Jelavića:

“Jelavić je osuđen po tačkama optužnice koje se tiču izdavanja dionica Hercegovačke banke, uspostavljanja i kapitalizacije Hercegovina osiguranja, za nelegalno trošenje sredstava 1997. i 98. godine, tj. za isplate novca zvaničnicima Hrvatske demokratske zajednice, Centru za pravnu pomoć itd. Također je proglašen krivim za učešće u cijeloj šemi davanja stambenih kredita. Osuđen je za četriri od pet velikih optužbi koje je iznijelo tužilaštvo.”

Zloupotrijebljena sredstva bila su donacija Republike Hrvatske hrvatskoj komponenti Vojske Federacije BiH, tačnije za plate i socijalna davanja i kao takva, ta sredstva su, po zakonu, trebala biti dio budžeta Federacije BiH, a što u vrijeme kada je Jelavić bio ministar odbrane nije bio slučaj.

Advokat Ante Jelavića, Dragan Barbarić, po izlasku iz zgrade Suda BiH, dobacio je samo kratak komentar na izrečenu presudu od deset godina zatvora:

“Stravično. Stravično.”

Osuđenom Anti Jelaviću pasoš je oduzet u maju, kada je položio pola miliona maraka kaucije. Njegova posljednja adresa bila je u Mostaru.
XS
SM
MD
LG