Dostupni linkovi

Sadam će imati pošteno suđenje


Predsjednik Iraka Džalal Talabani, u okviru prve posjete Evropi otkako je preuzeo dužnost u aprilu, boravi od početka sedmice u Češkoj radi razgovora o ekonomskoj i vojnoj saradnji. Predsjednik Talabani posjetio je danas u Pragu sjedište Radija Slobodna Evropa i razgovarao sa novinarima ove medijske kuće.

Komentarišući najnovije odluke iračkog parlamenta po kojima će, na predstojećem referendumu o novom ustavu zemlje, za odbijanje ovog dokumenta biti potrebna ne dvotrećinska većina onih koji su glasali nego dvotrećinska većina registrovanih birača, irački predsjednik Džalal Talabani je precizirao:

“Tako je odlučeno u Tranzicionom administrativnom zakonu. U njemu smo naveli da dvije trećine stanovništva moraju odbiti ustav, a ne dvije trećine onih koji su glasali.”

Promjene u posljednji čas pred referendum dočekane su s kritikama u Ujedinjenim nacijama i SAD. Nova pravila će otežati iračkim sunitima da onemoguće usvajanje ustava s čijim se odredbama ne slažu, smatrajući da će se zemlja podijeliti, a Šiiti i Kurdi će osigurati kontrolu naftnih bogatstava. Predsjednik Talabani je nedavno javno prigovorio Vladi premijera Ibrahima al-Džafarija što ne poštuje uslove savezništva sa Kurdima i Šiitima. Na pitanje novinara hoće li Kurdi ostati u savezu sa siitima nakon narednih izbora, irački predsjednik je odgovorio:

„Izvjesno je da će Kurdi ostati u snažnom savezu sa Šiitima. Imamo istorijske prijateljske veze i saradnju protiv diktature. Razlike među članovima Vlade neće utičati na stratesko savezništvo Kurda i Šiita.”

Džalal Talabani, privremeni predsjednik Iraka, Kurd po etničkoj pripadnosti i advokat po profesiji, komentarisao je i predstojeće suđenje svrgnutom iračkom diktatoru Sadamu Huseinu:

“Sadam će imati posteno suđenje. Trenutno uživa mnoge slobode u zatvoru. Ima na raspolaganju radio i tv, knjige, može da piše, može kontaktirati bilo koga. Sadam je ratni zločinac. Počinio je zločine protiv iračkog naroda i protiv naših susjeda, Iranaca i Kuvajćana, zbog kojih zaslužuje da mu se sudi kao ratnom zločincu. Kada se kazna izrekne, ona se mora poštovati.”

Opterećena nasljeđem višegodišnje diktature, da li je iračka vlada mogla učiniti više, da li bi osnivanjem Komisije za istinu i pomirenje pobuna u zemlji trajala ovako dugo, bilo je jedno od pitanja novinara Radija Slobodna Evropa. Predsjednik Talabani je ponudio sljedeće viđenje:

“Mislim da Vlada ne radi dobro. U terorističkim akcijama ne učestvuju samo Iračani, većina dolazi izvana, od strane Al-kaide, Ansar al Islama i Zarkavijeve grupe. Došli su da osvoje Irak. To su ekstremisti koji su objavili rat do uništenja iračkih Šiita i Kurda i nastaviće svoje akcije. Smatram da će se irački teroristi, koji su sada angažovani u ratu, postepeno vratiti političkim procesima. Vlada im, razumije se, mora pomoći da se uključe u demokratske procese.”
XS
SM
MD
LG