Dostupni linkovi

Na Kosovu očekuju pozitivan izveštaj


Predsednik Kosova Ibrahim Rugova je, nakon razgovora sa finskim ministrom inostranih poslova Erki Tuomiojom, rekao kako će izveštaj ambasadora Eidea otvoriti put za održavanje međunarodnog sastanka o statusu:

„Nakon ocene ambasadora Eidea može se otvoriti put za sastanak na međunarodnom nivou. To će biti razgovori o budućnosti Kosova, a to je nezavisnost.“

Rugova je još jednom zatražio da Evropska unija i SAD formalno priznaju nezavisnost. Premijer Kosova Bajram Kosumi izrazio je uverenje da će izveštaj ambasadora Kai Eidea biti pozitivan. On je naglasio da se bez jasno definisanog statusa Kosova dalji napredak ne može postići:

“Iako još uvek nije poznat sadržaj, ja sam optimista da će izvestaj Eidea biti pozitivan kada su u pitanju oblasti u kojima je postignut napredak. Realnost na Kosovu je takva da ima poboljšanja u mnogim oblastima. Ukoliko se ovim izveštajem reflektuje taj progres, a ja verujem da će biti tako, onda će se otvoriti mogućnost za razgovore o konačnom statusu.”

Kosovski Srbi očekuju od Kai Eidea da ukaže na sve probleme sa kojima se suočava srpska zajednica. Oliver Ivanović, šef “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”, kaže za Radio Slobodna Evropa da bi ambasador Eide trebalo da predloži kako rešiti postojeće probleme:

“Očekujem da u svom izveštaju opiše precizno stanje na Kosovu, znači sa svim problemima sa kojima se suočavaju Srbi. Očekujem da odmah ukaže na krivce i očekujem da ukaže kako može doći do nekakvog poboljšanja. Izvesno je da će tu biti nekakve preporuke vezane za razgovore o statusu i tu otprilike počinju naša neslaganja sa ambasadorom Eideom.”

Prema oceni Ivanovića, još nije vreme za otpočinjanje razgovora o statusu jer nijedna strana nije spremna za taj proces:

“Albanci žele nezavisnost, a ne shvataju da tu nezavisnost ne mogu dobiti ako se Beograd ne složi, a Srbi žele povratak Kosova u sastav Srbije, kako je to regulisano Ustavnom poveljom, a istovremeno nisu spremni da razgovaraju sa Albancima o nekakvoj takvoj soluciji. Što znači - nespremnost obe strane. I treća strana je međunarodna zajednica, koja ne zna šta će uraditi ukoliko to bude tako oštro suprotstavljena koncepcija jedne i druge strane.”

Premijer Kosumi je izjavio da su u cilju poboljšanja stanja Kosovu neophodne ustavne promene:

“Smatram da je Kosovo, sa ovakvim političkim statusom, postiglo veliki napredak. Ne može se očekivati drugačiji progres sa ustavnim okvirom koji Kosovo ima. Tako, na primer, ne može biti ekonomskog razvoja sve dok Kosovo ne postane država. Zato će se napraviti esencijalne ustavne promene, čime će otvoriti mogućnosti za dalji napredak.”

Kosumi je od Evropske Unije zatražio da poštuje volju naroda za nezavisnom državom.
XS
SM
MD
LG