Dostupni linkovi

Na pregovore samostalno ili u delegaciji Beograda


Kosovski Srbi još uvek ne znaju u kojoj će delegaciji biti za razgovore o statusu, ali svoje interese mogu braniti samo ako nastupe kao posebna delegacija, izjavio je za Radio Slobodna Evropa Oliver Ivanović, nosilac “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”:

“Izvesno je da ideja koju sam lansirao pre izvesnog vremena o formiranju treće delegacije ima sve više pristalica. Mnogi međunarodni predstavnici su jako zainteresovani za takav koncept. Što se tiče delegacije Beograda naše učešće u toj delegaciji je moguće možda, ali ja mislim da je bolje da svoj autentični stav gradimo kao delegacija koja će početi da se gradi kao politički entitet.”

Mnogi lideri kosovskih Srba podržavaju stav ministra inostranih poslova Srbije i Crne Gore Vuka Draškovića, koji je nedavno izjavio da politički predstavnici kosovskih Srba u budućim pregovorima o statusu treba da budu u timu Beograda. Marko Jakšić, zvaničnik Demokratske stranke Srbije i član Srpskog nacionalnog veća, kaže da se pitanje Kosova svodi na problem između Beograda i Albanaca:

“Problemi na Kosovu se svode na problem između Beograda i pobunjene albanske etničke zajednice, koja želi secesiju. Položaj Srba sa Kosova treba uvek vezivati za Beograd, jer su deo jednog istog naroda, deo jedne iste države, te prema tome, njima nema mesta nigde nego u delegaciji Beograda.”

Goran Bogdanović, član Srpske liste iz Demokratske stranke, objašnjava zašto Srbi ne mogu biti u delegaciji Prištine:

“Mi ne možemo biti u delegaciji Albanaca iz prostog razloga što niko nas ne zove, niko nas ne konsultuje oko bilo kojih pitanja što se tiče konačnog statusa. Drugo, na razgovorima u Beču, pre par nedelja, mi smo pokazali da pripadamo delegaciji Beograda.”

Dragiša Krstović, nezavisni kandidat u Srpskoj listi, kaže da zbog različitih interesa zajednički tim Srba i Albanaca ne bi funkconisao:

“I zato će otprilike biti veoma logično ili da budu u beogradskoj delegaciji ili da budu neki treći pregovaraci koji će samo zastupati svoje interese.”

Oliver Ivanović, član Socijaldemokratske partije, najavljuje da se narednih dana može očekivati početak razgovora svih relevantnih lidera kosovskih Srba oko daljih koraka:

“Mi ćemo se truditi da povučemo inicijativu u narednih nekoliko dana, kako bi sakupili sve relevantne srpske predstavnike i probali da sačinimo nešto što se zove zajednička srpska platforma.”

Bogdanović ističe kako je uoči početka razgovora neophodno jedinstvo među Srbima:

“Vrlo je bitno da kosovski Srbi imaju svoje jedinstvo. To jedinstvo i platfomru moraju imati sa Beogradom. Mi radimo na tome i državni vrh radi na tome da objedini sve Srbe na Kosovu i gde ćemo, naravno, zajedno nastupati u delegaciji.”

Ivanović je upozorio da, ako kosovski Srbi ostanu u senci zvaničnog Beograda, izgubiće svoju autentičnost:

“Bez obzira kakav status bude, mi ćemo pre ili kasnije morati da budemo suočeni sa tom činjenicom da nemamo svoju autentičnost, nego da često budemo u senci zvanične delegacije Beograda.”

U pregovaračkom timu Prištine za razgovore o statusu biće predsednik Kosova Ibrahim Rugova, predsednik Skupštine Nedžat Dači, premijer Bajram Kosumi, predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači i predsednik Političke partije "Ora" Vetom Suroi. U narednim danima ostaje da se vidi u čijoj će delegaciji biti kosovski Srbi i koliko će povodom ovog pitanja biti ujedinjeni.
XS
SM
MD
LG