Dostupni linkovi

Lobiranje vojvođanskih Mađara u Evropskom parlamentu?


U dokumentu Evropskog parlamenta izražava se duboka zabrinutost zbog ponovljenih slučajeva kršenja ljudskih prava i nedostatka zakona i reda. Vlasti Srbije i Srbije Crne Gore pozivaju se da akte nasilja priznaju kao kriminalna dela kojima se krše važeći zakoni koji uz isticanja značaja da se odmah preduzme efikasna akcija kako slična dela ne bi ostala nekažnjena i kako se ne bi ponavljalo u budućnosti. Reagujući na ovakve stavove Evropskog parlamenta ministar u Vladi Srbije Mlađan Dinkić, međutim, kaže.

“Ako je to njen sadržaj, zaista, to je toliko preoštro i preterano, da jednostavno ne odgovara istini. Odnosi u Vojvodini kako je moje saznanje su daleko bolji od toga. Očito da je mađarski lobi odigrao svoje.”

Podvlačeći da je Vlada Srbije formirala Savet na nacionalne manjine, da je jedan od ključnih predstavnika vojvođanskih Mađara i član Saveta za evropske intergracije, te da se u Vladi čini sve da Vojvodina bude građanska regija, Dinkić dodaje:

“Meni se čini da neko u Vojvodini od Mađara koji je izgubio poverenje građana pokušava na svaki način da vrati svoj rejting, ali što ne znači da su drugi pripadnici mađarske nacionalne manjine u Vojvodini takvi kao što je on. Tako da će vreme raditi za istinu i u ovom slučaju. Bitno je da, svakako mi ćemo sa uvažavanjem primiti ovu deklaraciju i uraditi sve da dokažemo da stvari nisu takve ni na delu da demonstriramo.”

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Jozef Kasa odbio je da prokomentariše najnoviji dokument Evropskog parlamenta, a po agencijskim vestima, slaže se sa ocenom da su u Vojvodini učestala kršenja ljudskih prava i zakona. Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak opet kaže:

“Pitanje funkcionisanja policije i uopšte pravosudnih organa je jedan od ozbiljnih uslova sprečavanja i manipulacije incidentima koji se događaju u Vojvodini, koji su se vrlo često za potrebe ekstremista u redovima svih nacionalnosti pokušavaju prezentovati kao međunacionalni incidenti i onda kada to nisu.”

Zadatak je Srbije uspostavljanje i primena svih evropskih standarda u zaštiti ljudskih i manjinskih prava, podseća predsednica Odbora za međunarodnu saradnju Skupštine Srbije Gordana Čomić i dodaje:

“Narodna skupština Republike Srbije je učestvovala u razgovorima sa moritoring misijama Evropskog parlamenta prošle godine, sa komisijom koja je vodila gospođa Doris Pak i sve sa željom i sa nadom da dokažemo da u Srbiji nema nikakve druge strategije osim demokratske primene standarda, a da o brzini kojom rešavamo eventualne nasilne incidente koji mogu da se tumače a ne moraju kao međunacionalne incidenti, možemo da govorimo kada govorimo generalno o kontrolni izvršnih delova vlasti i o tome će u Skupštini, naravno, biti reči. Srbija kao društvo ima problem zbog poratnog osećanja u društvu i zbog kulture nasilja svojevrsne koja ne postoji i to je problem koji će rešavati i ova vlada i svaka druga vlada i skupština koja dođe dok ne uspostavimo zaista socijalno prihvatljivo ponašanje.”
XS
SM
MD
LG