Dostupni linkovi

Potrebna odlučnija provedba standarda na Kosovu


Sjedinjene Države vjeruju da bilo kakve pregovore o konačnom statusu Kosova mora pratiti još odlučnija provedba međunarodnih standarda u toj pokrajini. U toj se oblasti očekuje dodatni angažman čelnika kosovskih Albanaca, rekla je za Radio Slobodna Evropa pomoćnica američkog državnog tajnika za evropske i evroazijske poslove Rosemary DiCarlo.

Robert McMAHON (Priredio Vlado AZINOVIĆ)

Proces provedbe međunarodnih standarda na Kosovu bit će nastavljen i onda kada počnu pregovori o konačnom statusu te pokrajine, kaže Rosemary DiCarlo, koja je prošle sedmice sudjelovala u radu sestočlane Kontaktne skupine za Kosovo. Skup u New Yorku okončan je objavljivanjem izjave u kojoj se navodi da nastavak reformi mora biti u središtu budućnosti Kosova:

“Naša je izjava imala zapravo za cilj reći kako očekujemo pokretanje pregovora, ukoliko dobijemo pozitivnu preporuku, i kako u tom slučaju imamo namjeru krenuti punom snagom naprijed. Želimo da se provedba standarda i reformi nastavi i u vrijeme pregovora o statusu. Jasno je, također, da ohrabrujemo obje strane da nastave dijalog."

Posebni izaslanik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Kai Eide trebao bi uskoro objaviti izvještaj o spremnosti Kosova za početak pregovora o konačnom statusu. Napredak u ključnim oblastima i stvaranje uvjeta za normalan život u pokrajini, u skladu s međunarodnim standardima, glavni su preduvjeti za početak tih pregovora. Reforme su pokrenute, ali ih treba nastaviti, kaže pomoćnica američkog drzavnog tajnika Rosemary DiCarlo:

“Mislim kako se svi slažemo da je na Kosovu postignut napredak. Pitanje je da li je taj napredak u ovom trenutku i dovoljan. No, proteklih smo godina bili svjedoci primjene zakona, pokušaja decentralizacije vlasti i ostalih napora, čija bi realiziacija u osnovi omogućila Kosovu da postane multietničko društvo i da kao takvo funkcionira, te da omogući zaštitu prava manjina. Dakle, ima napretka, ali znamo da ga je neophodno još više.”

Kai Eide bi svoj izvještaj o stanju na Kosovu i spremnosti za početak pregovora o konačnom statusu trebao dostaviti glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Kofi Annanu, koji bi idućeg mjeseca mogao dati preporuku za njihov početak. Gospođa DiCarlo vjeruje da ce zemlje Kontaktne skupine u tom procesu i dalje uspješno surađivati:

“Svi smo prihvatili određene polazne principe - da ne može biti podjele Kosova, upotrebe sile ili jednostranih akcija. Rusija je također do sada bila aktivna članica Kontaktne skupine, tako da vjerujem da ćemo i u buduće imati suradnju i konstruktivan angažman kakav smo imali i proteklih godina.”

Rosemary DiCarlo također ukazuje na važnost integrativnih napora koje u posljednje vrijeme ulažu sve države regije. Približava se ključno razdoblje u tom procesu i Sjedinjene Drzave zadržati važnu ulogu.

“Cijela regija ulazi u novo razdoblje i vjerujemo da su ova i iduća godina vrlo važne jer će biti doneseno više odluka koje će ubrzati integraciju ovog prostora u evroatlantske institucije. Zbog toga i vjerujemo da je američko učešće u tom procesu važno."
XS
SM
MD
LG