Dostupni linkovi

Del Ponte blaža u ocjenama prema Hrvatskoj


Glavna haška tužiteljica Karla del Ponte nakon razgovora u Zagrebu kazala je da će konačnu ocjenu o suradnji Hrvatske sa Hagom iznijeti pred ministrima EU 3. listopada. Premijer Sanader je, vidno razočaran, izjavio da je sastanak bio dokaz pune suradnje Hrvatske s Hagom, te da će Hrvatska nastaviti s punom primjenom Akcijskog plana i bez obzira na odluku EU o pregovorima. Predsjednik Mesić je ponovio kako Hrvatska ne zna gdje se nalazi Gotovina, ali da će i dalje činiti sve da odbjegli general bude izveden pred Haški sud.

Analitičari različito ocjenjuju izjavu glavne tužiteljice. Karla Del Ponte, smatra Marinko Čulić, u sljedeća će dva dana do sastanka radne skupine za Hrvatsku, koja će predložiti treba li Zagrebu dati datum početka pregovora o pristupu Uniji, još jednom odvagnuti pažljivo sve informacije. Njena kratka izjava, kaže Čulić, zbog toga je znakovita, jer ostavlja mogućnost i negativnih i pozitivnih ocjena suradnje Zagreba i Haga:

“Ja mislim da je znakovita i samo po tome što ona nije htjela davati neke znakove, očito je uzela još dva dana vremena da o tome razmisli. Da možda neke podatke tog plana, koji je za nas enigma jer ne znamo ni sadržaj tog plana u detalje, i da u ta dva dana donese nekakvu odluku. Ja mislim da je namjerno htjela ostaviti oba dvije opcije otvorene.“

Predsjednik Liberalne stranke Zlatko Benašić kaže da je na osnovu dvije rečenice kojima je Karla Del Ponte komentirala svoje razgovore sa Hrvatskim predsjednikom i premijerom, teško izvući neki zaključak, no uvjeren je da njena izjava u suštini nije nepovoljna:

“Rekao bih da je to možda malo reteriranje u odnosu na neke njene stavove, koji su bili malo tvrđi. Međutim, čini mi se isto tako da je cjelokupna priča oko suradnje Hrvatske sa Haškim sudom samo posebno na neki način apostrofirana u vezi sa Gotovinom. A cjelokupno, riječ je o širokoj lepezi odnosa Hrvatske prema nekakvim institucijama pravne države, prema nekim normalnim ponašanjima i uobičajenim standardima u Europi. Tako da je Gotovina bio nekakav simbol našeg ponašanja prema jednom vremenu, pa u krajnjem slučaju i prema europskoj politici.”

Politički analitičar Davor Dženero, pak, manje je optimističan i smatra kako štura izjava Karle Del Ponte ne ostavlja previše nade u njen pozitivan izvještaj o suradnji Hrvatske sa Haškim sudom:

“Ako bi izjava gospođe Del Ponte bila dvojmena, dakle, ako bi ona izbegla definiciju potpune suradnje, ali definiciju da Hrvatska ne surađuje u potpunosti, u tome slučaju Hrvatskoj bi ostala otvorena mogućnost da na osnovu drugih trgovina dobije datum za početak pregovora.”

Davor Dženero drži da izjava Karle Del Ponte nije nagovještaj njenog pozitivnog stava Zagreba i Haga i da će činjenica što je general Gotovina i dalje u bjegu predstavljati ozbiljnu prepreku za Hrvatsku.
XS
SM
MD
LG