Dostupni linkovi

NATO ne očekuje nasilje na Kosovu


KFOR će nastaviti da sprovodi svoju mirovnu misiju i tokom razgovora o statusu Kosova, izjavio je u Prištini komandant Združenih snaga NATO-a admiral Hari Ulrih. Američki admiral je istakao kako NATO ne očekuje pogoršanje bezbednosne situacije tokom predstojećih pregovora o budućem statusu. KFOR će nastaviti da pruža mirno i sigurno okruženje za sve građane, rekao je admiral Ulrih nakon razgovora sa predsednikom Kosova:

“Predsednik me je informisao o pripremama za razgovore o statusu, čiji se početak očekuje nakon izveštaja ambasadora Kai Eidea. Ohrabren sam tom činjenicom i apsolutno ne očekujemo nasilje tokom pregovaračkog procesa.”

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova je preneo admiralu NATO-a da je nezavisnost najbolje rešenje za Kosovo:

“Formirali smo delegaciju Kosova za eventualne pregovore. Radićemo kao tim kako bi se ostvario naš cilj, a to je nezavisnost.”

Admiral Ulrih je rekao da je predsednik Rugova izrazio spremnost i odlučnost institucija Kosova da i posle izveštaja ambasadora Eidea nastave sa ostvarivanjem standarda.

U međuvremenu, premijer Bajram Kosumi je preneo šefu UNMIK-a Sorenu Jesenu Petersenu kako Vlada radi na pronalaženju načina za uključenje pripadnika svih manjinskih zajednica i civilnog društva u pripremu razgovora o statusu. Petersen je rekao kako je čitavo društvo deo procesa priprema za status:
“Najbolji način da se Kosovo pripremi za razgovore o statusu i sam status jeste da nastavi sa izgradnjom demokratskog, multietničkog i tolerantnog društva.”
XS
SM
MD
LG