Dostupni linkovi

Određena grupa za pregovore o statusu


I dok su partije na vlasti dale punu podršku izjavi predsednika Rugove, nazvavši je izjavom jedinstva na pragu razgovora o statusu, dotle su se opozicione partije uzdržale od glasanja.

Šef Poslaničke grupe DSK Alush Gashi je zatražio da eventualni proces razgovora jasno utvrdi da se o nezavisnosti Kosova ne može pregovarati:

“Prihvatanjem predsedničke izjave u vezi sa delegacijom jedinstva, DSK zahteva ponašanje u okviru Izjave o nezavisnosti iz 1990. godine, referenduma iz 1991. godine i izbornih obaveza i mandata koji obavezuju predstavnike Kosova na svim nivoima za punu nezavisnost Kosova.»

Šef Poslaničke grupe DPK Jakup Krasniqi je izjavu predsednika Rugove označio jednostranom i usvojenom bez konsenzusa kosovskog političkog spektra i zatražio od Skupštine da prvo proglasi deklaraciju o nezavisnosti Kosova i da posle toga formira grupu za pregovore sa međunarodnom zajednicom o državi Kosovo.

Predsednik političke partije ORA Veton Surroi je izjavio da podržava izjavu predsednika Rugove i potvrdio svoje učešće u visokoj političkoj radnoj grupi za pregovore, ali je zatražio da Skupština o toj izjavi ne glasa.
XS
SM
MD
LG