Dostupni linkovi

Prisluškuje li ministar predsjednika?


Pozivajući se na neimenovane izvore u Predsjedništvu Srpske demokratske stranke, “Nezavisne novine” objavile su danas da je predsjednik SDS-a Dragan Čavić optužio ministra unutrašnjih poslova RS Darka Matijaševića da ga neovlašteno prisluškuje. U tekstu se navodi da je Čavić na posljednoj sjednici SDS-a ovo saopštio premijeru RS Peri Bukejloviću. Bukejlović je danas demantovao ove navode, ocijenivši da se mediji bave intrigama i neprovjerenim informacijama:

“Vlada nema nikakve veze sa takvim informacijama. Ministarstvo se ne bavi tim, jer ja bih znao ukoliko se bavi Ministarstvo takvim poslovima. Ja nisam član Predsjedništva Stranke. Ukoliko imate neprovjerene informacije iz Predsjedništva, onda trebate tamo tražiti takve informacije, a ne u okviru Vlade.”

U istom tekstu neimenovani izvor iz SDS-a kaže da je Bukejlović odgovorio Čaviću kako je zaustavio Matijaševića kada je saznao za prisluškivanje. Premijer RS Pero Bukejlović:

“Stvarno nema dokaza, niti inicijativa sa strane Ministarstva unutrašnjih poslova da se bavi takvim stvarima za bilo kog funkcionera u RS ili u BiH.”

Navode predsjednika Vlade potvrdio je Borislav Bojić, član Predsjedništva SDS-a, koji kaže da se na sjednici Predsjedništva stranke prisluškivanje nije ni spominjalo:

“Na sjednici Predsjedništva nije bilo uopšte razgovora ni o kakvom prisluškivanju, bar ja nisam to čuo. A da li su predsjednik Čavić i Bukejlović nešto ćaskali, jer mi smo, mogu vam reći da je bilo nekoliko prekida skupštine, razgovarali jedni sa drugima.”

Informacija o navodnom prisluškivanju predsjednika RS izazvala je danas burne reakcije kod predstavnika političkih partija. Krstan Simić, potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata:

“Sam tekst je šokantan. Ja očekujem da se javnost obavijesti da li je to tačno ili nije. Ukoliko nije tačno, a neko iz SDS-a je pustio takvu dezinformaciju, naravno da mora snositi vrlo, vrlo stroge konzekvence. A s druge strane, ukoliko bi se dogodilo da je zaista do prisluškivanja došlo, mislim da gospodin ministar sa svojim saradnicima koji su u tom dijelu bi morao povući ne samo političke nego i one krivično-pravne konzekvence.”

Poslanik Stranke demokratske akcije Tarik Sadović kaže da ukoliko je tačna informacija o prisluškivanju predsjednika RS, to nas vraća u vrijeme koje je iza nas:

“Ako je tačna, onda je to strašno. Vjerujem da će nadležni organi provesti odgovarajuću istragu, da se utvrdi šta su stvarne činjenice, a ukoliko se zaista dokaže da je to činjeno, onda treba počinioca najstrožije kazniti.”

Iako su mediji očekivali ministra unutrašnjih poslova RS Darka Matijaševića, na današnjem zasjedanju Narodne skupštine RS, on se ipak nije pojavio. Odgovor na pitanje da li je predsjednik RS bio prisluškivan uskratio je i šef kabineta ministra unutrašnjih poslova, Zoran Glušac, uz obrazloženje da ne želi komentarisati medijske špekulacije.
XS
SM
MD
LG